<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik ble han verdens tredje rikeste person

Indiske Gautam Adani dro inn over 400 milliarder kroner i 2022.

Publisert 28. des. 2022 kl. 21.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 237 ord
2022: Et godt år for skoleavhopperen og den tidligere diamanthandleren. Bloomberg

Det er de eksploderende energiprisene som legger grunnlaget for Adanis ekstreme inntjening dette året. Nå troner han øverst på listen over de rikeste i Asia og er nummer tre på Bloombergs liste over de rikeste i verden. 

Med over 400 milliarder kroner økte nettoformuen til inderen i 2022.

Adani startet sitt forretningsliv med å handle diamanter i Mumbai på 1980-tallet. Senere slo han seg inn på kullsalg og de første store gevinstene kom hans vei.

Russlands krig mot Ukraina, lite vind og nedstengte atomkraftverk har  blitt en gullgruve for den 60 år gamle inderen. Han er født i Gujarat, vest i India og han hoppet av skolegangen tidlig i tenårene.

Adani er av Bloomberg omtalt som eier av både energiselskaper, logistikk og store havner. I 2022 kjøpte han også opp den globale bygge-giganten Holcim, flere havner og den indiske, regjeringskritiske, tv-kanalen NDTV.

Adanis formue er nå på 125,8 milliarder dollar

Bekymringer

Samtidig er det verdt å merke seg at enkelte lovgivere og markedsovervåkere har utrykt en viss bekymring over den ugjennomsiktige aksjonærstrukturen og mangelfulle analytikerdekningen som kjennetegner flere av Adani Groups selskaper.

Gautam Adani eier 75 prosent i Adani Enterprises, Adani Power og Adani Transmissions. Han eier også rundt 37 prosent av Adani Total Gas, 65 prosent av Adani Ports & Special Economic Zone og 61 prosent av Adani Green Energy. Alle disse selskapene er børsnotert og basert i Ahmedabad, India.