<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Katastrofen 2022: Ribbet for halve formuen

Gigantiske tap, tvangssalg og beslaglagte superyatcher. 2022 har vært er drittår for Roman Abramovich.

Publisert 30. des. 2022 kl. 22.25
Oppdatert 30. des. 2022 klokken 22.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
RØDE KRYSS: Det ble mange røde kryss, tall og dager for Roman Abramovich i 2022 Bloomberg/NTB

Oligarken hadde plassert store deler av sin formue i England. Eierskap i Chelsea i Premier League, hedgefond, eiendommer og PE-fond. Så lenge verden var som før 24. februar 2022, gikk dette helt greit for russeren.

Men da helikoptre, fly og tre akser med infanteri, artilleri og omtrent ubrukelige lastebiler begynte på sin invasjon av Ukraina, begynte også massakren på Abramovich verdier og formue.

Bare uker etter invasjonen ble han tvunget til å legge sine verdifulle London-eiendommer ut for salg. Alle med bånd til Putin ble jaktet på av britiske myndigheter. Få hadde høyere profil i terrenget enn Abramovich.

SOLARIS VED HAVN: Superyachten Solaris ved kai i Barcelona. Bloomberg

Nedoverbakkenes år

Selv forsøkte han å pynte på fasaden ved å melde seg på som en slags megler og tilrettelegger for fredssamtaler mellom Ukraina og Russland. For den innsatsen fikk han symptomer på forgiftning.

Deretter kom sanksjonene på rekke og rad. Først av EU før 6 milliarder hedgefond-dollar ble beslaglagt av USA. Nå i desember skal Canada ifølge Bloomberg ha til hensikt å beslaglegge 26 millioner dollar i eiendeler fra hans Granite Capital Holdings. Disse pengene skal Canada gi videre til Ukraina.

Abramovichs formue har falt med mer enn 50 prosent til 7,8 milliarder dollar i år. En liten del av dette skal være tilgjengelige penger ifølge Bloomberg.

Tvangssalget av Chelsea vil ikke gi inntekter, hans mulighet til å reise er svært begrenset og som oligark fra Russland er han brennmerket. Kort oppsummert, et drittår for en av de mest fremtredende av oligarkene. Et toppår om man spør noen med Ukrainsk pass.