<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardpakke skal sette fart på Taiwans økonomi

Taiwan skal skyte over 120 milliarder kroner tilbake i økonomien i 2023 for å bekjempe avtagende økonomisk vekst og skarpt økende kostnader.

Publisert 31. des. 2022 kl. 12.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
MILLIARDPAKKE: Milliarder skal mates tilbake i den taiwanske økonomien for å blant annet hjelpe innbyggerne å å håndtere skarpt økende kostnader. Her ser man den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen. Foto: NTB

Taiwan planlegger å mate 12,43 milliarder dollar, altså vel 121 milliarder kroner, i overskytende skatteinntekter tilbake i økonomien i 2023.

Hensikten er å hjelpe økonomien og skarpt økende prisstigninger, skriver nyhetsbyrået Reuters, og viser til at dette også inkluderer blant annet subsidier for strøm og arbeids- og helseforsikring.

Til tross for at Taiwans økonomi vokste 6,45 prosent i 2021, er det ventet at veksttakten vil avta i 2022 og 2023 som følge av en pandemi ute av kontroll i Kina, global inflasjon og ringvirkninger fra krigen i Ukraina.

Det er derfor den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen, etter et regjeringsmøte lørdag, uttalte at de må forberede seg på «mer alvorlige utfordringer» den globale økonomien står overfor i 2023.

Nøkkelrolle

Taiwanske departementer vil også ta initiativ til en gjennomgang av strategiene for landets industrier. Dette gjelder «spesielt en justering av rollen og oppsettet av halvlederindustrien og kommunikasjonsindustrien i de globale forsyningskjedene», sa presidenten ifølge Reuters.

Dette vil ifølge Tsai hjelpe Taiwan å konsolidere sin nøkkelrolle i leverandørkjedene, men også opprettholde en bærekraftig industriell utvikling og økonomisk sikkerhet og stabilitet.

Taiwan er en svært stor og viktig produsent av halvledere, som blir brukt i alt fra biler og smarttelefoner til kampfly. Øya huser verdens største halvlederprodusent, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

Den taiwanske storprodusenten er også hoffleverandør til norske Nordic Semiconductor. Nordic har i likhet med mange halvlederprodusenter outsourcet selve produksjonen av wafere (tynn silisiumskive) til Asia, hovedsakelig til nevnte TSMC.