<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk start på det nye børsåret

New York-børsen var stengt mandag, men i Europa bidro ferske PMI-tall til å løfte investorenes humør.

Publisert 2. jan. 2023 kl. 15.56
Oppdatert 2. jan. 2023 klokken 16.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
MED RÅ REKYL: Renault-aksjen var opp 6 prosent mandag ettermiddag. Foto: Bloomberg

De fleste europeiske børsindeksene var betydelig opp mandag ettermiddag. Aksjemarkedene i USA, London og Dublin var imidlertid stengt i forbindelse med nyttårsfeiringen.

Den gode stemningen i vår del av verden skyldtes ikke bare høyt champagneinntak over helgen, men også oppløftende PMI-tall for eurosonens produksjonssektor. S&Ps indeks, som er basert på spørreundersøkelser blant områdets innkjøpssjefer, steg fra 47,1 i november til 47,8 i forrige måned. Alle tall under 50 innebærer lavere aktivitet, men i det minste er falltakten på vei ned. Dette har nå skjedd i to måneder på rad, så økonomene var raskt ute og erklærte at «det verste er trolig over». Årsaken er angivelig færre problemer i forsyningskjeden og redusert inflasjon. Det gjenstår å se hvordan eurosonens konsumprisvekst utviklet seg i desember, og dette får vi svar på senere i denne uken.

Av enkeltaksjene gjorde bil- og bildelprodusenter det særlig bra. Sektoren har et syklisk etterspørselsmønster, så kursutviklingen reflekterer forventninger om at europeernes økonomi vil klare seg bedre gjennom 2023 enn tidligere antatt. Franske Renault fikk et kursløft på mer enn 6 prosent, mens tyske Continental steg rundt 5 prosent. Sistnevnte lager blant annet bildekk, bremsesystemer og drivlinjer.

Også enkelte forhandlere var populære. Netthandleren Zalando, som selger sko og klær, var ved firetiden opp med hele 5 prosent. I fjor stupte kursen imidlertid fra 73 til 34 euro, idet generell inflasjon, skyhøye strømpriser og stigende renter reduserte folks kjøpekraft.