<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investeringsdirektør advarer: – Disse aksjene kan falle til null

– For mye kapital har blitt allokert til dårlige investeringer, dårlige mennesker og dårlige ideer, sier Wall Street-veteranen David Trainer.

    Publisert 3. jan. 2023 kl. 10.39
    Oppdatert 3. jan. 2023 klokken 10.39
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 253 ord
    RUSKEVÆR: Wall Street-veteranen David Trainer advarer mot flere taperaksjer på New York-børsen. Foto: Bloomberg

    2022 markerte slutten på en æra med billige penger. I et intervju med CNBC advarer Wall Street-veteranen David Trainer, som jobber som adm. direktør i analysefirmaet New Constructs, mot det han kaller «zombie-aksjer» med stort kapitalbehov. Han registrerer at flere aksjer straffes knallhardt når deres dårlige forretningsmodeller blir avslørt. 

    Dårlige investeringer

    – For mye kapital har blitt allokert til dårlige investeringer, dårlige mennesker og dårlige ideer, eksempelvis FTX, zombie-aksjer, meme-aksjer og ESG, sier Trainer til CNBC. Han viser blant annet til kollapsen som skjedde i kryptovalutabørsen FTX i USA.

    Han oppfordret investorer til å gjøre leksene sine, og stille følgende spørsmål: «Har selskapene i porteføljen din balanse og kontantstrøm til å tåle en nedgang i økonomisk aktivitet, eller har de tatt en vekst-for-enhver-pris-tilnærming, som er uholdbar når æraen med gratis penger går mot slutten?».

    Kan gå mot null

    Trainer har en liste over zombie-selskaper som risikerer å gå tom for penger. Med dette mener han selskaper som har vært på markedet i mer enn 10 år og tjener nok til driften, men ikke til å betale renter på gjelden. Trainer advarer særlig mot online bruktbilforhandleren Carvana, nettbutikken Wayfair, betalingsselskapet Affirm og skytjenesteselskapet RingCentral hvor aksjene kan «gå til null».

    Disse aksjene ble straffet knallhardt i 2022 da Carvana stupte rundt 98 prosent, Affirm falt 90 prosent, Wayfair var ned 83 prosent mens RingCentral falt 82 prosent.

    Favorittene

    Trainer foretrekker teknologiaksjer med sterke kontantstrømmer og en verdivurdering som ikke reflekterer selskapets evne til å generere kontanter i fremtiden. Hans favorittaksjer inkluderer Qualcomm, Alfabet, Cisco og Oracle.