<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fem hete 2023-tips

Fondsforvaltere posisjonerer seg for at inflasjonen passerer toppen, og spår blant annet dollarfall og lettere klima for obligasjonsinvestorer i år.  

Publisert 3. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
AVGJØR MYE: Federal Reserve, ledet av Jerome Powell. Foto: NTB

Fondsforvaltere Reuters har vært i kontakt med trekker frem særlig fem handler investorer flokker seg til tidlig i 2023. 

Dollaren styrket seg kraftig i løpet av fjoråret, i takt med Federal Reserves aggressive renteøkninger. Joe Little, global sjefstrateg i HSBC Asset Management, tipper dollarindeksen ned over 10 prosent i 2023 og støtter seg på at inflasjonen passerer toppen og Fed endrer kurs («pivot»).

Dollarindeksen steg over 15 prosent fra januar til november i fjor.

Kina, «emerging markets»

Yenen fremheves som en mulig drivkraft, etter at Bank of Japan like før jul overrasket med å utvide båndet tiårig statsrente kan svinge innenfor fra pluss/minus 0,25 prosent til pluss/minus 0,50 prosent.

– Hvis jeg måtte velge én valuta mot dollar, blir det yen, sier rente- og inflasjonsstrateg Chris Jeffrey i Legal & General Investment Management.

Forvalterne er ifølge nyhetsbyrået også positive til kinesiske aksjer etter noen svake år, hjulpet av lettelser i coronarestriksjoner, nytt fokus på økonomisk vekst og oppsving i et mørbanket eiendomsmarked. 

«Emerging markets» får tommelen opp av UBS etter et fryktelig 2022. Investeringsbankens forvaltere tror at aksje- og obligasjonsindekser i fremvoksende markeder vil gi 8-15 prosent totalavkastning i 2023, og baserer seg blant annet på kinesiske coronalettelser og mer stabile globale renter.

Lysning for obligasjoner?

Inflasjonen anses som obligasjonsmarkedets nemesis da den presser opp rentene og spiser av avkastningen, og 2022 ble tidenes verste for obligasjonsinvestorer. Men 2023 kan utgjøre et vendepunkt ettersom resesjon ventes å dempe inflasjonstakten.

En Reuters-rundspørring blant økonomer peker mot en totalinflasjon i USA på 3,1 prosent innen utgangen av 2023. Rentestrateg Valentine Ainouz i Amundi Institute spår renten på den amerikanske «10-åringen» i 3,50 prosent fra dagens 3,88 prosent.

Amerikanske aksjer er forvalterne mer skeptiske til. JP Morgan-strateger spår «markedsuro og økonomisk nedtur» til å begynne med, men deretter et bedre andre halvår når Fed bestemmer seg for «pivot.»

Trevor Greetham i Royal London Asset Management er ifølge nyhetsbyrået ikke like optimistisk.

– Jeg vil ikke bli overrasket om tiden for å kjøpe aksjer er et år unna, eller litt lenger, sier han.