<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

For viktige til å gå konkurs

Noen kinesiske eiendomsutviklere er «too big to fail.» Nå varsler Beijing nye krisetiltak.

Publisert 4. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
FÅR MER KRISEHJELP: Kinesiske eiendomsutviklere. Her fra et Evergrande-prosjekt i Beijing. Foto: Bloomberg

Beijing planlegger nye krisetiltak for å lette likviditetspresset for eiendomsutviklere som er «too big to fail», melder Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

Komitéen for finansiell stabilitet og utvikling sendte en anmodning til Kinas bank- og finanstilsyn mot slutten av forrige uke om å iverksette tiltak som kan styrke balansen hos såkalt systemviktige utviklere. Mulige tiltak er egenkapitalfinansiering og lån som kan åpne for investeringer og oppkjøp.

Børsrally i eiendom

Kinesiske eiendomsutviklere viste vei på asiatiske børser onsdag, og etter dagens oppgang på over 5 prosent har en Bloomberg-indeks av eiendomsaksjer steget nesten 70 prosent siden 31. oktober.

Kinas myndigheter har siden november iverksatt en rekke tiltak i den kriserammede eiendomssektoren, beskrevet av avtroppende visestatsminister Liu He som en «pillar» for verdens nest største økonomi. En annen Bloomberg-indeks viser nesten 40 prosent gjennomsnittlig kursoppgang for eiendomsdominerte, kinesiske høyrente-dollarobligasjoner i perioden.

Boligsalget stuper

Tiltakene har likevel hatt begrenset effekt hittil, og boligsalget i Kina stupte i desember 31 prosent fra samme måned i fjor. 

Over 100 kinesiske børsnoterte eiendomsutviklere er priset til over én milliard dollar, og disse kjemper om krisepenger med utgangspunkt i revideringer av 2022-resultatene. Hvilke selskaper som får støtte, vil ifølge nyhetsbyrået neppe kommuniseres offentlig.

Restriksjoner på utlån til eiendomsutviklere siden 2020 har sendt aktører som China Evergrande Group og Sunac China Holdings i knestående. Førstnevnte, som er verdens mest forgjeldede eiendomsselskap, brøt løftet om å komme opp med en «foreløpig restruktureringsplan» innen utgangen av juli i fjor – og misset også en selvpåført deadline ved utgangen av 2022.