<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shorter «alt» – og vil gjøre det i årevis

Hedgefondforvalter Neal Berger har i snart to år veddet på at Fed ville stramme til. I fjor steg fondet 163 prosent, og Berger spår mye mer smerte.

  Publisert 4. jan. 2023 kl. 15.16
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 423 ord
  RØDT, RØDT, RØDT: 2022 ble et tungt år på verdens børser. Det tjente hedgefondforvalter Neal Berger stort på. Foto: NTB

  Neal Berger drev Eagle’s View Capital Management som et fond-i-fond i 16 år, men lanserte i april 2021 sitt eget fond. I 2022 – det første fulle driftsåret – steg Contrarian Macro Fund hele 163 prosent, melder Bloomberg etter å ha fått tilgang til et investordokument.

  STRAMMER TIL: Federal Reserve, ledet av Jerome Powell. Foto: NTB

  Fondets grunnholdning siden oppstart har vært å laste opp med veddemål på at Federal Reserve ville avslutte et tiår med pengepolitiske stimulanser, en oppstart som fant sted mens sentralbanken i USA fortsatt beskrev inflasjonen som forbigående. Innen Fed endret kurs i mars i fjor hadde Berger begynt å ta imot tegninger fra eksterne kunder.

  – Grunnen til at jeg startet fondet, var at sentralbankens pengestrømmer ville snu 180 grader. Denne viktige forskjellen ville utgjøre en motvind for alle aktivapriser, forklarer forvalteren til nyhetsbyrået.

  Veddet på yen-oppgang

  Berger bruker ifølge Bloomberg futures-kontrakter for å shorte aksjer og obligasjoner han anser som «forvrengt» etter årevis med stimulanser. Contrarian Macro Fund har for det meste inntatt posisjoner mot europeiske og amerikanske aktiva, med «hedger» som kaster av seg i mer positive perioder.

  SHORTER «ALT»: Hedgefondforvalter Neal Berger i Eagle's View Capital Management. Foto: LinkedIn

  – 19.000 milliarder dollar i statsgjeld som handles på negative renter, SPAC-boomen, krypto-boomen og verdsettelser på og utenfor børs er alle striper på den samme sebraen – et hav av likviditet som først var en respons på finanskrisen og så coronakrisen, sier Berger til nyhetsbyrået.

  Da Bank of Japan like før jul overrasket med å utvide båndet den tiårige statsrenten kan svinge innenfor fra pluss/minus 0,25 prosent til pluss/minus 0,50 prosent, shortet Bergers fond japanske obligasjoner og veddet på yen-oppgang.

  SPAC

   
  • Et skallselskap der hensikten er å hente kapital og børsnotere selskapet før det gjøres oppkjøp av ett eller flere selskaper til SPAC-en. Fordi selskapet allerede er børsnotert, unngår man å bruke tid på noteringsprosessen.
  • Har vært et svært populært redskap i USA det seneste par årene. For eksempel ble det norske batteriselskapet Freyr børsnotert i USA på denne måten, gjennom SPAC-en Alussa Energy.

  Vil sitte stille i båten

  Forvalteren, som har over 30 års fartstid på Wall Street, planlegger å sitte på short-posisjonene i årevis. 

  – Smerten er ikke over ennå, og enden ser vi først etter at risikoaktiva har handlet sidelengs i mange måneder. Du vil se oppgang fra dag til dag og måned til måned, men det store bildet er at alt skal ned. Kursbevegelser er til syvende og sist bibelen, sier Berger til Bloomberg.

  New York-baserte Eagle’s View har rundt 700 millioner dollar i samlet forvaltningskapital, hvorav 200 millioner dollar i Contrarian Macro Fund.