<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik lager milliardærene sin resesjonssikre portefølje i 2023

Verdens rikeste flytter ikke bare til Sveits for å ta vare på formuene sine – de planlegger også å sette pengene i arbeid. Men kanskje ikke slik en skulle tro. 

    Publisert 5. jan. 2023 kl. 13.57
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 423 ord
    PORTEFØLJE: Januar er en tid ofte brukt for å reposisjonere seg i markedet. Dette er hva milliardærene velger å gjøre. Foto: Bloomberg

    De 1.200 formuende medlemmer av det eksklusive Tiger 21-nettverket er satt sammen av investorer, entreprenører og toppsjefer. Til sammen er de verdt hele 130 milliarder dollar – 1.310 milliarder kroner – og vet følgelig hvordan de skal ta vare på formuene sine.

    Hvordan velger de å bygge en resesjonssikker portefølje for det usikre året vi går inn i? Svaret vil nok overraske, for det er nemlig å ikke investere akkurat nå. 

    Cash is king , var svaret på en spørreundersøkelse blant medlemmene sier Michael Sonnenfeldt, styreleder i Tiger 21, til Fortune

    Cash tilgjengelig

    Grunnen til at milliardærene nå er sparsommelige med investeringene er at de ønsker å ha kontanter tilgjengelig til å «kaste seg over eiendomsmuligheter i de neste ni til tolv månedene».

    Nær 70 prosent av medlemmene svarte at de kommer til å investere i eiendom i 2023. På toppen av ønskelisten står leilighetskomplekser, medisinske bygninger og lagereindom. Kontor- og butikklokaler unngås.

    Eiendom Norge la onsdag frem sin boligprisstatistikk for desember som viste at boligprisene falt med 0,9 prosent nominelt. Mange eksperter mener boligprisene skal falle videre i 2023, og det kan gi kjøpsmuligheter dersom man har tørt krutt tilgjengelig. 

    Småsparerne henger etter

    Fortune drar også sammenligninger med småsparere, hvor bare en tredjedel planlegger å investere i eiendom inneværende år. De har big tech og ESG-aksjer på toppen av sin ønskeliste.

    Og det er kanskje ikke så dumt.

    Milliardærene planlegger nemlig også å investere i teknologisektoren, men også energi og helse. De har også billige indeksfond i porteføljen som en del av en langsiktig strategi. 

    De tror imidlertid ikke at bunnen er nådd ennå, mye det samme som Finansavisens aksjepanel spår for 2023

    Trygge havner

    For usikre tider er gull historisk sett ansett for å være en trygg havn når det stormer i markedene, og det samme tenker Tiger 21-medlemmene. Men de ser tilnærmet likt på krypto, i alle fall om vi tar utgangspunkt i hvor mye som er investert i de to instrumentene. 

    – Krypto er om lag likt verdsatt som gull. De som har fundamental tro på krypto vil se fallet som en kjøpsmulighet, men de er smarte nok til å ikke investere mer enn en prosentandel for å beholde formuen over en lengre periode, sier Sonnenfeldt.

    En av tre av milliardærene i den eksklusive klubben sier at de har beholdt kryptolommeboken sin. 10 prosent har kjøpt mer. Halvparten av medlemmene eier ikke krypto, ifølge Fortune.

    – Det gir mening å eie krypto og gull hvis du er usikker på økonomien og pengesystemet i landet ditt. Særlig hvis du bor utenfor USA, sier Sonnenfeldt.