<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil kjøle ned jorden med kunstig vulkanutbrudd

Investor Luke Iseman har hentet over en halv million dollar for å finansiere sitt forsøk på å kjøle ned jorden med gassballonger.

Publisert 7. jan. 2023 kl. 17.04
Oppdatert 7. jan. 2023 klokken 17.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
BALLONGMANN: Luke Iseman i Make Sunsets vil forsøke å kjøle ned atmosfæren ved å slippe ut svoveldioksid som skal reflektere sollys. Foto: Bloomberg

CNBC skriver lørdag at en amerikansk investor, Luke Iseman, har hentet inn 500.000 dollar til sitt prosjekt «Make Sunsets», som planlegger å sende opp tre testballonger i januar.

Ballongene skal brukes til å slippe ut svoveldioksid i atmosfæren, som igjen har som mål å kjøle ned atmosfæren. CNBC skriver at klimaforskere mener forsøket ikke vil bidra til produktiv forskning, og at effektene fra å slippe ut gasser i atmosfæren for å motvirke klimakrisen ikke er forsket godt nok på til å gjøre slike forsøk.

Bakgrunnen for forsøket er at det narturlig forekommer store utslipp av svoveldioksid ved vulkanutbrudd. I 1991 ble et stort utbrudd på Filippinene målt til å kjøle ned globale temperaturer med én grad. Tidligere forslag om å slippe ut store mengder av gassen har tidligere blitt avfeid, da det har blitt regnet mer som science fiction enn vitenskap.

Geoengineering

«Vi lager reflekterende, biologisk nedbrytbare skyer som kjøler ned planeten. Ved å etterligne naturlige prosesser skal våre «glinsende skyer» hindre katastrofal global oppvarming,» skriver selskapet på sine sider.

I et intervju bruker Iseman ordet «geoengineering», som brukes om å manipulere klimaet for menneskehetens beste. 

«Jeg er veldig imot geoengineering. Jeg vil ikke ha noe geoengineering,» skal Iseman ha sagt under et intervju med CNBC.

«Dessverre ble jeg født inn i en verden med en dårlig geoingeniørt atmosfære hvor jeg, og alle før meg de siste hundre årene, har slipt ut store mengder karbondioksid for å bygge den moderne verden. Men jeg vil gjøre så lite geoengineering som nødvendig for å fikse dette.»