<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rikingliste bekymrer

«Det kan være skadelig for den økonomiske veksten», heter det i en ny rapport om India, der de ti rikeste er gode for mer enn 10 prosent av BNP.

    Publisert 11. jan. 2023 kl. 09.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 297 ord
    GOD FOR 1.327 MILLIARDER: Gautam Adani. Foto: Bloomberg

    Indias ti rikeste personer kontrollerer verdier som tilsvarer 11 prosent av Indias brutto nasjonalprodukt, ifølge Finbold.

    «Formuesgenereringen ser ut til å være konsentrert blant noen få individer som står for en betydelig andel av landets økonomiske produksjon», heter det i en ny rapport. Det trekkes frem at en ubalanse i rikdom er en bekymring med hensyn til Indias sosiale og økonomiske utvikling.

    «Spesielt kan ubalansen ha negative effekter som redusert sosial mobilitet og politisk ustabilitet. Det kan også være skadelig for den økonomiske veksten, og motvirke investeringer og entreprenørskap blant de fattige, som trenger mer tilgang til ressursene som behøves for å starte eller ekspandere en virksomhet», heter det i rapporten.

    De største formuene

    Pr. desember i fjor kontrollerte Indias ti rikeste personer verdier til 387 milliarder dollar, ifølge Finbold-tallene. Det tilsvarer 3.865 milliarder kroner – og 11,2 prosent av Indias BNP.

    IMF estimerte indisk BNP til 3.470 milliarder dollar tidligere i fjor.

    Indias aller rikeste person ifølge rapporten er Gautam Adani, som står oppført med en netto formue på 132,8 milliarder dollar – 1.327 milliarder kroner.

    Han er grunnlegger av Adani Group, et konglomerat med virksomhet innen blant annet havner og flyplasser, kraftproduksjon, fornybar energi, vegetabilsk olje og eiendom. Forbes, som estimerer formuen hans til 123,6 milliarder dollar pr. 11. januar, hadde ham på 11. plass på sin liste over verdens rikeste personer i 2022.

    Reliance Industries-grunnlegger Mukesh Ambani er ifølge Finbold-dataene god for 96,5 milliarder dollar, mens Cyrus Poonawalla på tredjeplass, som har slått seg opp på biotek og vaksiner, står oppført med 24,9 milliarder dollar.

    Øvrige navn på den indiske rikinglisten er Shiv Nadar og Radhakishan Damani med 22,6 milliarder og 21,3 milliarder dollar, Vinod Shantilal Adani med 20,5 milliarder, Hinduja-brødrene med 20,0 milliarder, Lakshmi Niwas Mittal med 18,5 milliarder, Dilip Shanghvi med 16,2 milliarder og Uday Kotak med 14,5 milliarder dollar.