<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blandet reaksjon på nye inflasjonstall

USAs inflasjon i desember var som ventet, men Stoxx 600-indeksen steg likevel til en nimåneders topp. USA-børsene var nær uendret.

  Publisert 12. jan. 2023 kl. 16.20
  Oppdatert 12. jan. 2023 klokken 16.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 333 ord
  MATVAREPRISENE STIGER FORTSATT: Både matvarer og tjenester ble dyrere i desember, mens andre typer varer og energi ble billigere. Foto: Bloomberg

  Det var knyttet mye spenning til torsdagens inflasjonstall fra USA. På forhånd var konsumprisindeksen (KPI) ventet å falle med 0,1 prosent fra november til desember, og dette viste seg også å være fasiten. Også kjerneinflasjonen utviklet seg som ventet. De amerikanske konsumprisene har ikke sunket siden tidlig i 2020, da myndigheter over hele verden forsøkte å stanse coronapandemien med omfattende nedstengninger.

  At inflasjonen tilsynelatende er på vei ned skaper håp om at Federal Reserve kan ta det mer med ro med sine pengepolitiske innstramninger. I rentemarkedet regnes det nå som 19 prosent sannsynlig at styringsrenten bare heves med et kvart prosentpoeng frem til utgangen av mars, mens det for en uke siden ble priset inn en 9 prosent sjanse for et slikt utfall. En mindre «haukete» pengepolitikk er generelt positivt for aksjer, og Europas Stoxx 600 steg med 0,4 prosent, til den høyeste sluttnoteringen siden april i fjor. USA-børsene var derimot nær uendret, kanskje fordi investorene igjen begynner å fokusere på faren for en resesjon i 2023.

  Paradoksalt fortsetter mange store selskaper å forberede seg på dårlige tider. Credit Suisse vurderer å halvere bonusene for 2022, ifølge Bloomberg. I forrige måned ble det kjent at Goldman Sachs, en langt bedre drevet bank, skal sparke 4000 medarbeidere og muligens redusere bonuspotten med 40 prosent. Credit Suisses aksjekurs var torsdag ettermiddag opp med mer enn 2 prosent.

  American Airlines overrasket derimot positivt. Flyselskapet oppjusterte sin guiding for fjerde kvartal. Inntjeningen per aksje ventes nå å bli 1,12-1,17 dollar, mot tidligere antatt 0,5-0,7 dollar. Også inntektsestimatet ble jekket opp, som følge av prisøkninger og høy etterspørsel. Aksjen var ved firetiden torsdag nesten 6 prosent høyere.

  Også Pfizer var i nyhetene. USAs legemiddeltilsyn ba selskapet om å presentere en undersøkelse angående risikoen for å få hjerteproblemer av dets coronavaksine. Tidsfristen var 31. desember, men rapporten er ennå ikke offentliggjort. Det er heller ikke kjent hvorvidt Pfizer faktisk leverte et slikt dokument før tidsfristen utløp. Pfizers aksjekurs sank med 1 prosent torsdag, og er 17 prosent lavere enn for et år siden.