<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny rekord for Russland og Kina

Det opplyses om at handelen mellom Kina og Russland nådde nye rekordvolumer i 2022.

Publisert 16. jan. 2023 kl. 20.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
President Vladimir Putin av Russland og Xi Jinping av Kina.  Reuters

Ifølge CNN har Kina og Russland aldri handlet så mye med hverandre som i 2022.

Talsmann for de kinesiske tollmyndighetene Lyu Daliang uttaler at det ble handlet til en verdi på 190 milliarder dollar, som er en oppgang på over 30 prosent fra 2021.

Det opplyses også at handelen med Russland står for om lag 3 prosent av den totale handelen til Kina. Den økonomiske tilknytningen mellom de to landene har styrket seg etter at Russlands president Vladimir Putin besøkte Beijing i februar 2022, kort tid før Russland invaderte Ukraina. 

Den økte handelen har spesielt kommet fra at Kina har økt importen av Russisk olje, og det opplyses om at Russland er den største eksportøren av olje til Kina foran Saudi-Arabia. 

Rekordhøyt handelsoverskudd

Den generelle handelsbalansen til Kina satt også ny rekord i 2022. Det ble oppnådd et rekordhøyt handelsoverskudd på 878 milliarder dollar. Samtidig handlet Kina til en total verdi av 6300 milliarder dollar, opp 7,7 prosent fra 2021. 

Samtidig var slutten på året svak sammenliknet med starten. Eksporten falt med 0,3 prosent i oktober, og falt videre med 8,7 prosent i november som følge av covid-situasjonen i landet. Et liknende fall på 9,9 prosent ble observert i desember.

– Fallet i kinesisk eksport kan ha kommet på bakgrunn av lavere internasjonal etterspørsel etter kinesiske varer. Samtidig bør noe av skyldes tillegges logistikken og mangel på arbeidskraft, som hovedsakelig skyldes den nye smittebølgen, sier Capital Economics.