<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PwC slutter som revisor for Evergrande etter uenigheter

PwC har sagt opp som revisoren til Evergrande etter at kineserne hverken har gitt dem oversikt over selskapets kontantstrøm eller det samlede årsregnskapet.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 11.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
PENGEPROBLEMER: Opprydningen i Evergrandes gjeld vil være blant de største i Kinas historie. Her fra et boligprosjekt selskapet holder på med i Beijing.  Foto: Bloomberg

PricewaterhouseCoopers (PwC) har sagt opp jobben som revisor for den kinesiske eiendomskonglomeratet Evergrande etter uenigheter rundt revisjonen for 2021. 

Mandag kunngjorde kineserne at PwC hadde trukket seg som revisjor etter at Evergrandes styre hadde anbefalte revisoren om å gjøre det. De to selskapene klarte ikke å bli enige om «tidsplanen og omfanget av arbeidet i forbindelse med vurderingen av selskapets videre drift», i tillegg til uenigheter rundt prosedyrene som kreves for vurderingen av nedskrivning av eiendeler. 

Mangler årsregnskapet

I oppsigelsen som ble sendt inn mandag til Evergrandes revisjonskomité og styre, påpekte PwC at de fortsatt ikke hadde mottatt informasjon som omhandler det de refererer til som «viktige saker» for revisjonen av 2021. 

Dette skal visstnok inkludere oversikt over kontantstrøm, netto realiserbar verdi av selskapets prosjekter under utvikling og til og med selskapets samlede årsregnskap skal fortsatt mangle, skriver Bloomberg. 

All denne manglende informasjonen gjorde at PWC mente at de var ute av stand til å bedømme omfanget av eventuelt tilleggsarbeid og at de heller ikke kunne gi et rimelig estimat for tiden som kreves for å fullføre revisjonen for året 2021, skriver revisoren i oppsigelsen. 

Ifølge meldingen fra Evergrande er den forsinkede revisjonen av selskapets årsregnskap et hinder for eiendomskonglomeratet i dens forsøk på å restrukturere gjelden. Derfor har selskapets styre bestemt seg for å ansette en annen revisor for å fullføre revisjonsarbeidet så «snart som mulig». Styret ansatte derfor Prism Hong Kong & Shanghai som midlertidig revisor til neste årsmøte i selskapet. 

Prism jobbet som revisor for 10 børsnoterte klienter i fjor, mens PwC hadde 440 til sammenligning. 

Holder ikke tidsfrister

Evergrande skal ha misligholdt lån for over et år siden og deres forsøk på å finne en løsning med kreditorene er under nøye tilsyn med flere ulike tidsfrister som er overskredet. Selskapet har rundt 300 milliarder dollar i økonomiske forpliktelser, og opprydningen i selskapets gjeld vil være blant de største i Kina noensinne og vil ha store implikasjoner for landets finanssystem, skriver Bloomberg. 

Oppsigelse fra PwC kommer bare noen måneder etter at Hong Kongs Financial Reporting Council trappet opp etterforskningen av Evergrandes regnskap og revisjon av noen transaksjoner i selskapet og datterselskapet Evergrande Property Services.

Ifølge Bloomberg har Evergrande-aksjen vært satt på pause i Hong Kong etter at selskapet ikke klarte å offentliggjøre revisjonsberetninger i mars i fjor.

Under en høring i november sa en juridiske representant fra selskapet at de forventer å motta støtte fra utenlandske kreditorer innen utgangen av februar eller begynnelsen av mars.