<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidenes største hedgefond-gevinst

Hedgefondet Citadel slo rekorder og oppnådde tidenes største fortjeneste i 2022. Samlet sett ble fondets investorer 16 milliarder dollar rikere.

  Publisert 23. jan. 2023 kl. 09.56
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 259 ord
  TIDENES BESTE: Ken Griffin, grunnlegger og forvalter av hedgefondet Citadel, gjorde sine kunder 16 milliarder rikere i 2022. Dette er tidenes største hegdefondgevinst gjennom tidene. Foto: Bloomberg

  Børsåret 2022 var preget av turbulente markeder og markant nedgang i både aksjer og obligasjoner. For hedgefond, som har friere investeringsrammer enn tradisjonelle fond, byr volatiliteten på muligheter for å tjene gode penger, selv når markedene faller.

  Hedgefondet Citadel, forvaltet av Ken Griffin, dro god nytte av markedsturbulensen og slo rekorden for største hedgefondoverskudd gjennom tidene, ifølge FT. Til sammen ble fondets investorer 16 milliarder dollar rikere etter forvaltningsgebyrer er trukket fra, et beløp som tilsvarer omtrent 157 milliarder kroner. 

  Med dette går Citadel også til topps på rangstigen over tidenes mest suksessfulle hedgefond. 

  Bridgewater, grunnlagt og forvaltet av Roy Dalio frem til oktober i fjor, faller dermed til en andreplass etter syv år på topp som tidenes beste hedgefond. Av andre fond på listen, som er utarbeidet av LCH Investment, finner vi Ole Andreas Halvorsens fond Viking på syvende plass, med en nettogevinst på 35 milliarder dollar siden oppstarten i 1999.     

  118 milliarder i honorarer

  Citadel har 54 milliarder dollar under forvaltning og oppnådde en avkastning på 38,1 prosent i fjor. Totalt hadde hedgefondet en bruttofortjeneste på 28 milliarder dollar, som betyr at Griffins forvalterteam har tatt omtrent 12 milliarder dollar - 118 milliarder kroner - i honorarer og gebyrer.  

  En femtedel av fondets investorer er også ansatte i selskapet. 

  I Norge er det 22 aktive hedgefond, ifølge HedgeNordic. Av disse var det pr. 30 november Svelland Global Trading Fund som var på topp, med en avkastning på 45,21 prosent. Andre norske hedgefondet med tosifret avkastning i fjor var Oceanic Hedge Fund, OAM Absolute Return Fund, Cleaves Shipping Fund og KLP Alfa Global Energi.