<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prises opptil 74 milliarder kroner

Eksperter hevder Chelsea-salget var beviset Glazer-familien trengte for selge Manchester United, og antyder en prising på opptil 7,5 milliarder dollar. 

Publisert 23. jan. 2023 kl. 14.22
Oppdatert 23. jan. 2023 klokken 16.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 459 ord
PÅ VEI OPP: Bruno Fernandes og Marcus Rashford feirer Manchester Uniteds nylige seier over byrival City. Foto: NTB

I forrige uke ble det kjent at Sir Jim Ratcliffe, Storbritannias rikeste og trofast Manchester United-supporter, gjennom selskapet Ineos har meldt sin interesse for å kjøpe klubben i sitt hjerte.

Ratcliffe bød faktisk på Chelsea, som i mai endte opp hos et amerikansk konsortium ledet av Todd Boehly for 5,2 milliarder dollar (4,2 milliarder pund på dagens kurser).

– 5 milliarder dollar er lavt 

Bransjeeksperter hevder overfor Reuters at Chelsea-salget beviste for dagens United-eiere, den amerikanske Glazer-familien, at tiden er inne for å selge klubben den kjøpte for 790 millioner høyt belånte pund tilbake i 2005. Salget har potensial til å bli det største noensinne for en virksomhet innen sportsbransjen.  

– Chelsea-salget har tallfestet verdien av en Premier League-klubb. Hvis du bruker tradisjonell verdsettelse av en klubb – hva som helst innenfor 8-10 ganger inntektene, er 5 milliarder dollar trolig i den lavere enden av intervallet, sier toppsjef og medgründer Neil Joyce i konsulentselskapet CLV Group.

Manchester United omsatte for drøyt 750 millioner dollar i regnskapsåret 2021/22, noe som peker mot en prising på 6-7,5 milliarder dollar (60 til 74 milliarder kroner.

– Ikke et rasjonelt marked

Samtidig er altså klubben høyt belånt, og gjelden hadde sist september kommet opp i 515 millioner pund. Hverken Joyce eller førsteamanuensis i sportsledelse ved University of Colorado, Spencer Harris, mener det kommer til å skremme investorer. 

– I et rasjonelt marked vil gjeld av denne typen påvirke bud og pris direkte, men Premier League generelt og Manchester United spesielt, representerer ikke et rasjonelt marked, uttaler Harris til nyhetsbyrået.

Uniteds verdsettelse som børsnotert selskap var 4,3 milliarder dollar på sitt høyeste i 2018, men Joyce påpeker overfor Reuters at eventuelt nye eiere kan utnytte klubbens globale tilhengerskare til å øke de kommersielle inntektene med 200 millioner dollar og faktisk verdsettelse med 1-2 milliarder dollar.

– Hvis du ser på United som en investering på mellomlang sikt, tror jeg ikke det er høy risiko sett i forhold til dagens verdsettelse. Om noe kan du argumentere for at klubben potensielt er undervurdert om du sikter mot 5 milliarder dollar, sier han.

Stort Old Trafford-etterslep

Glazer-familien har som United-eiere investert minimalt i oppgraderingen av hjemmebanen Old Trafford, og investeringsbehovet har ifølge medierapporter blitt estimert til 1-2 milliarder pund. 

Dette er noe en ny eier må ta tak i. 

– Sammenlignet med andre ledende klubber er investeringer i stadionet, treningsanlegget og spillertroppen veldig avgjørende, sier ledende partner Tim Bridge i Deloittes Sports Business Group til nyhetsbyrået.

Han mener den sportslige oppturen United har hatt under sin nye manager Erik ten Hag ikke bidrar til å løfte prislappen, med mindre klubben kvalifiserer seg til Champions League. 

– Det vil gi et betydelig inntektsløft, og er noe investorer vil se ivrig etter, fortsetter partneren.