<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Himmelferd for satellittaksje etter nominasjon – shipping dempet stemningen

Oslo Børs endte opp 0,79 prosent. Astrocast steg kraftig etter nominasjon mens shipping tynget etter sektornedgradering. 

Publisert 23. jan. 2023 kl. 16.27
Oppdatert 23. jan. 2023 klokken 16.34
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 905 ord
RETT OPP: Sveitsiske Astrocast steg voldsomt mandag. Foto: Astrocast

        HYON   HSHIP 

Oslo Børs åpnet opp mandag. Ved lunsjtider står hovedindeksen i 1.198,70 poeng, opp 0,79 prosent.

JP Morgan skriver i en fersk rapport at aksjemarkedet den seneste tiden har avfeid dårlige økonomiske nyheter og steget på svakere nøkkeltall og lavere renter. Meglergiganten venter at dette «ikke vil vedvare og forventer at svakere guiding vil legge press på aksjer». 

«Jevn strøm av haukete overskrifter fra sentralbanker i USA og Europa er fortsatt en betydelig motvind for aksjer og gjør resesjonen ikke bare mer sannsynlig, men også tidligere enn forventet», skriver JP Morgan.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte opp 1 prosent til 88,47 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 0,5 prosent til 82,06 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 85,77 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

«Økt reiseaktivitet i Kina i 2023 er ventet å påvirke oljeprisen positivt fremover, dog usikkerheten knyttet til vekst og inflasjonsimpulsene er fortsatt stor. Et fat nordsjøolje ble handlet under 80 dollar på begynnelsen av året, men har løftet seg betydelig den siste uken», skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

Equinor endte opp 0,5 prosent. Aker BP sto opp 0,8 prosent da børsen stengte, mens Vår Energi klatret 2,1 prosent.

I grønt

DNB kom med positivt resultatvarsel og melder om kraftig fall i skatteregningen for fjerde kvartal. 

Storbanken vil rapportere en total skattekostnad på rundt 460 millioner kroner i fjerde kvartal 2022. I tredje kvartal utgjorde tilsvarende post 2,3 milliarder kroner. Aksjen endte opp 1,5 prosent. 

IoT-selskapet Astrocast har fått nominasjon på IoT Solutions World Congress. Aksjen steg 17,5 prosent etter meldingen på relativt høyt volum for aksjen å være. Siden børsnoteringen i august 2021 er aksjen ned nær 90 prosent, men den siste tiden har selskapet fått rev i seilene. 

Bare siden slutten av november er aksjen opp 120 prosent, og var opp over 200 prosent på det meste i starten av januar. 

Investorene Aasulv Tveitereid og Peter Hermanrud har dukket opp i aksjonærlistene etter kursraset i Nordic Semiconductor.

– Aksjen begynner å se interessant ut, sier Hermanrud til Finansavisen.

Inntoget sendte aksjen opp 4,5 prosent. 

PGS endte opp 3,5 prosent. Mandag morgen delte de nyheten om at de er tildelt en kontrakt i Middelhavet verdt over 10 millioner dollar.

Norske Skog steg 8 prosent etter at DNB Markets oppjusterte kursmålet på aksjen.

Simen Thorsens investeringsselskap har solgt unna aksjer i Panoro Energy, og er nå under flaggegrensen. Han er likevel stålbull. 

– Selskapet tjener inn børsverdien på to og et halvt år. Det er vanskelig å ikke være positiv, sier han.

Aksjen endte opp 2,2 prosent.

Shipping dempet

Clarksons Securities skriver i en ukesoppdatering at tørrbulkaksjer har vært det beste segmentet i shippingsektoren så langt i år, med en gjennomsnittlig oppgang på 8 prosent. Troen på tørrlastmarkedet kommer til tross for 40 prosent fall i capesize-ratene forrige uke.

«Vi mener at markedet har rett i å fokusere på det større bildet», skriver Clarksons, som forventer en gradvis forbedring i andre halvår støttet av kinas pro-vekst-politikk, og med et Kina som hevder at den verste covid-kampen er over.

Meglerhuset noterer at kraftig regn tidlig i år sammenlignet med betydelig nedbør i februar i fjor har hindret forsendelser av jernmalm fra Brasil, noe som har resultert i en betydelig nedgang i eksporten sammenlignet med fjoråret, ifølge TDN Direkt. Videre påpeker meglerhuset at Kina er stengt på grunn kinesisk nyttår og aktiviteten fra landet forventes å være lav frem til 30. januar.

LNG-rederiene Flex LNG og Cool Company falt henholdsvis 2,9 og 2 prosent. Clarksons noterer at spotratene for LNG-skip fortsetter å falle og er ned 21 prosent fra forrige uke 100.000 dollar pr dag.

«Dette er fordi fartøykapasitet er mer tilgjengelig og utility-selskapene ser ut til å være mer optimistiske når det gjelder gasslagre etter vinteren, noe som resulterer i mindre bekymring for forsyningssikkerhet», skriver meglerhuset.

Arctic Securities ser begrenset oppside i spotmarkedsorienterte tørrlast-aksjer på kort sikt, og velger å nedgradere de fleste i sektoren fra kjøp til hold.

Aksjene som merker nedgraderingen er Golden Ocean Group, som endte ned 1,8 prosent. Arctic gjorde også et stort kutt i kursmålet, fra 15,50 dollar til 10 dollar pr. aksje.

En annen tørrbulk-aksje, 2020 Bulkers, nedgraderes også og falt 1,9 prosent. Himalaya Shipping led samme skjebne, og falt 3,7 prosent.

«Tørrbulkmarkedene har korrigert lavere ettersom volumvekst har lettet seg og overbelastning i havnen normalisert. Med ineffektivitet tilbake til normalen, vil tilbud og etterspørsel diktere herfra», skriver Arctic Securities.

Belships har ikke blitt nedgradert, men har fått kursmålet nedjustert fra 28 til 20 kroner og falt 2,1 prosent.

Produkttankrederiet Hafnia Limited falt 3,7 prosent på høy omsetning. Det samme gjorde Borr Drilling, som endte ned 0,3 prosent.

Shippingindeksen endte ned 1,3 prosent mandag

Tøft for laks

Pareto Securities skriver mandag at datapunkter støtter meglerhusets syn om at tilbudet av laks vil være begrenset på kort- til mellomlang sikt.

Meglerhuset peker blant annet på biomassetallene fra Fiskeridirektoratet forrige uke, som viste en nedgang på 2,5 prosent på årsbasis ved utgangen av 2022, og at de ser begrenset ny vekst fra ny kapasitet i forbindelse med at investeringer i nye smolt- og prosesseringsanlegg er satt på vent som følge av grunnrenteskatten, ifølge TDN Direkt.

«Dette vil videre legge en demper på effektiviteten og gjøre tilbudssituasjonen enda mer utfordrende. Som tidligere argumentert har vi foran oss en periode med veldig lavt tilbud på kort til mellomlang sikt også på global basis, som også er støttende for høyere priser», skriver meglerhuset.

Lakseprisen ventes for denne uken å være rundt 80 kroner pr. kilo. Pareto Securities venter at den gjennomsnittlige prisen for 2023 blir 80 kroner, med en moderat tilbudsvekst på to prosent på årsbasis.

Sjømatindeksen endte ned 0,7 prosent mandag.