<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligarkens løpegutt arrestert for sanksjonsbrudd

Ved hjelp av spansk politi har FBI arrestert én av hjelpeguttene til den sanksjonerte Putin-vennen Viktor Veksleberg.

Publisert 23. jan. 2023 kl. 16.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
20 JANUAR: Dette bildet viser Richard Masters pågrepet av spansk politi for tre dager siden. Bildet ble først frigitt av spansk politi i dag. FOTO:NTB

En britisk statsborger er arrestert og siktet for sanksjonsunndragelser med luksusyachten til den russiske oligarken og Putin-vennen Viktor Vekselberg. 

Den 255 fot (78 meter) lange luksus-yacthen Tango har en anslått verdi på 900 millioner kroner og ble tatt i arrest i april i fjor.

Det er amerikanske myndigheter som har tatt ut tiltale mot Masters. Det er i samme sakskompleks også tatt ut tiltale mot russiske Vladislav Osipov, som sammen med Masters skal ha lagt til rette for unndragelse av sanksjoner og hvitvasking av penger, melder det amerikanske justisdepartementet.

Arrestasjonen av master ble foretatt i Spania av spansk politi og USA har bedt om utlevering. 

Fortsatt er Osipov på frifot med en arrestordre utstedt på seg.

BEDT OM UTLEVERING: USA har bedt Spania utlevere Richard Masters. FOTO:NTB

– Arrestasjonen utført av spansk politi og tiltalene, viser at FBI jobber med å spore opp og holde ansvarlige de som bistår sanksjonerte russiske oligarker, sier FBIs visedirektør Paul Abbate i en pressemelding fra USAs justisdepartement.

Spesialagent Ivan J. Arvelo ved Homeland Security Investigations (HSI) sier i den samme pressemeldingen at russiske oligarker er et produkt av korrupsjon satt i system. De misbruker finansstrukturer for å berike seg selv med den luksus og livsstil vanlige mennesker bare kan drømme om – samtidig som tusenvis av ukrainere er hjemløse på grunn av Russlands invasjon.

I tiltalen står det at Osipov og Masters brukte en rekke teknikker for å skjule eierskapet til yachten Tango i strid med amerikansk lov. De skal til tross for de amerikanske sanksjonene som ble ilagt Vekselberg i 2018 ha tilrettelagt for driften av Tango, gjennom bruk av amerikanske selskaper og det amerikanske finanssystemet, og dermed forsøkt å skjule Vekselbergs eierskap i fartøyet.

ARREST: Tango tatt i arrest i havnen i Palma på den baleariske øyen Mallorca i april i fjor. FOTO:NTB