<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ble veldig sint etter Saudi-møte

Elon Musk forsikret retten om at han hadde støtte fra Saudi-Arabia til å ta Tesla av børs, og reagerte da støtten ble trukket tilbake.

Publisert 24. jan. 2023 kl. 10.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord
I RETTEN: Elon Musk. Foto: NTB

Elon Musk var mandag tilbake i vitneboksen i San Francisco, der han og flere nåværende og tidligere Tesla-direktører står tiltalt for investorbedrageri etter den berømte «funding secured»-tweeten fra august 2018.

Der forsikret Musk om at han var sikker på å ha finansieringen på plass til å ta Tesla av børs på daværende kurs 420 dollar pr. aksje, og at budet var seriøst.

– Jeg følte finansieringen av oppkjøpet var sikret bare med SpaceX-aksjene, sa han ifølge Reuters til juryen i den føderale domstolen under sitt fem timer lange vitnemål hvor Tesla-gründeren også fikk frem at han var trett etter mangel på søvn.

Saudi-møte

Musk fortalte videre om sitt møte med representanter for Saudi-Arabias statlige investeringsfond (PIF) 31. august 2018 på Tesla-fabrikken i Fremont i California. Pris ble ikke diskutert, men representantene gjorde det klart at de ville gjøre det som krevdes for å få transaksjonen i havn.

Senere gikk PIFs investeringsdirektør Yasir Al-Rumayyan tilbake på dette.

SAKSØKERNES ADVOKAT: Nicholas Porritt. Foto: NTB

– Jeg ble veldig opprørt ettersom han hadde vært utvetydig i sin støtte til å ta Tesla av børs da vi møttes, sa Musk.

Sådde tvil

Saksøkernes advokat Nicholas Porritt sådde ifølge nyhetsbyrået tvil om at Musk ville bruke SpaceX-aksjer i finansieringen ettersom det ville ha økt hans eierandel i Tesla – noe som sto i motsetning til at Musk ifølge advokaten hadde fortalt Tesla-ansatte den gang at transaksjonen ikke ville endre eierandelen .

Porritt viste videre til referater fra Saudi-møtet og et budskap fra PIF om at fondet ville vite mer om Musks planer. 

Senere opplyste Musk om at han ville ha solgt SpaceX-aksjer for å finansiere Tesla-oppkjøpet, slik han tok ned Tesla-eierskapet for å ta Twitter av børs for 44 milliarder dollar i fjor.

SEC-forlik

Musk ble ifølge Reuters også saksøkt av det amerikanske finanstilsynet (SEC) for sine tweeter i august 2018, og inngikk sammen med Tesla et forlik som gikk ut på å betale 40 millioner dollar – mot at en Tesla-advokat gikk gjennom tweetene før de ble sendt ut. 

MUSK-ADVOKAT: Alex Spiro. Foto: NTB

SEC hevdet at Musk rundet opp Tesla-budet fra 419 til 420 dollar pr. aksje fordi han like før han hadde hørt om «betydningen tallet 420 har i marihuana-kultur», og at kjæresten syntes det var morsomt.

– Kursen ble valgt fordi det representerte en 20 prosents premie, og var ingen spøk, svarte Musk ifølge nyhetsbyrået.

Tesla-aksjen er vel å merke splittet to ganger siden Musk skrev de mye omtalte tweetene. Kurs 420 dollar i 2018 tilsvarer i dag bare 28 dollar ettersom splittene har økt antallet aksjer med 15-gangeren.

Tesla-gründeren vil tirsdag være tilbake i retten i San Francisco for en tredje dag med forklaringer.