<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Raidet av tyskere

Etterforskningen av «cum-ex»-skandalen ruller videre, og nå har også BNP Paribas fått besøk av tyske påtalemyndigheter.

  Publisert 25. jan. 2023 kl. 14.04
  Oppdatert 25. jan. 2023 klokken 14.04
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 242 ord
  RAIDET: BNP Paribas-kontoret i Frankfurt. Foto: Dreamstime

  Tyske påtalemyndigheter startet tirsdag en razzia mot Frankfurt-kontoret tilhørende den franske storbanken BNP Paribas, som del av etterforskningen av bankens eventuelle rolle i en omfattende skatteunndragelse, skriver Bloomberg og flere andre internasjonale medier i kjølvannet av et oppslag i Handelsblatt.

  BNP Paribas bekreftet onsdag razziaen, og la til at banken vil samarbeide med tyske myndigheter.

  En talsperson for påtalemyndighetene i Køln opplyser om 58 mistenkte som jobber eller har jobbet i banken, hvorav noen også har fått besøk på hjemmekontoret.

  Razziaen knytter seg til den storstilte «cum-ex»-etterforskningen som nå omfatter mer enn 1.500 personer i en rekke av verdens største banker.

  Lang, lang rekke

  «Cum-ex» er en trading-strategi som søkte å dra nytte av tysk skattelovgivning før 2012 ved å la flere investorer begjære tilbakebetaling av skatt på utbytter som ble betalt ut bare én gang. Myndighetene mistenker at minst 10 milliarder euro, altså nærmere 100 milliarder kroner, skal ha blitt unndratt skatt med denne metoden i løpet av en periode på drøye ti år.

  Skandalen har blitt kalt den største skatteunndragelsen i tysk historie og har offisielt blitt erklært som ulovlig praksis av landets høyeste domstol.

  BNP Paribas føyer seg inn i en etterhvert lang rekke storbanker som har fått lovens lange arm på besøk på sine Frankfurt-kontorer, inklusive Bank of America, Morgan Stanley , JPMorgan og Barclays. Seneste institusjon som ble raidet var ifølge Bloomberg det internasjonale advokathuset Norton Rose Fulbright.