<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye kvartalsrapporter signaliserer dårlige tider

Når markedsledere som Microsoft og AT&T varsler at utsiktene er verre enn antatt, er det på tide å spisse ørene.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 19.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
HVOR ER KUNDENE?: USAs største telekomselskap, AT&T, kom med uventet svak «guiding» for 2023. Foto: Bloomberg

Analytikere, økonomer, strateger og aksjemeglere har gode grunner til aldri å være særlig pessimistiske. Man burde helst ikke skremme kundene fra å ville kjøpe aksjer eller gjennomføre corporate-oppdrag. Og man må for all del unngå at folk trekker penger ut av markedet i stor skala.

Børsnoterte selskapers toppsjefer må imidlertid være mer realistiske i sine uttalelser. I verste tilfelle, dersom de gir et for rosenrødt bilde av sine resultater og utsikter, risikerer de å bli saksøkt av aksjonærene. De har dessuten tilgang til langt mer mikroinformasjon om utviklingen i sine markeder enn det meglerhusene og bankene har.

Mange løftet følgelig noen øyebryn, da Microsoft meldte om en overraskende kraftig oppbremsing i etterspørselen i desember. I tillegg skuffet selskapets inntektsprognose for det inneværende kvartalet. Ledelsen har allerede besluttet å sparke 10.000 ansatte, så det er klart at utsiktene langt ifra er lyse. I perioden oktober-desember var topplinjen på 52,75 milliarder dollar 19 millioner dollar under konsensusestimatet, mens inntjeningen per aksje så vidt slo forventningene. Onsdag ettermiddag var aksjekursen ned med mer enn 4 prosent.

Også AT&T, USAs største telekomselskap, kom med uventet svak «guiding». Konsernet ser nå for seg en inntjening per aksje på 2,35-2,45 dollar, mens analytikernes snittestimat var på 2,56 dollar. Problemet er at veksten i antallet telefonikunder avtar. I fjerde kvartal overgikk det imidlertid forventningene, og dette bidro til at AT&Ts aksjekurs ved firetiden onsdag var opp med 5 prosent.

En annen leder i sin sektor, Boeing, bommet på både inntekts- og inntjeningsestimatet. Flyprodusenten fortalte at etterspørselen fremdeles er solid, men problemer i forsyningskjeden og mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser lønnsomheten. Det endte med et tap på 663 millioner dollar i fjerde kvartal. Her ble kursfallet på rundt 1 prosent.

Capital One er en mindre aktør i USAs finanssektor, men dens børsverdi er likevel en tredel mer enn DNBs. Det som gjør selskapet interessant for globale investorer er imidlertid at dette er USAs tredje største utsteder av Visa og Mastercard kredittkort. Kredittkortgjeld er dette tiårets «subprime-lån», så det er her vi først vil se tegn på at folk begynner å få betalingsproblemer. 

Slike tegn fikk vi i bøtter og spann tirsdag kveld, da Capital One meldte om netto avskrivninger i fjerde kvartal på 3,2 prosent av kredittkortporteføljen – mot bare 1,5 prosent et år tidligere. I tillegg fortalte finansdirektøren at Capital Ones hovedscenario for 2023 er «noe verre» enn konsensussynet, med en anslått arbeidsledighet på 5 prosent ved utgangen av året. Capital Ones aksjekurs var tilnærmet uendret onsdag, men i det seneste året utgjør nedturen 30 prosent. Fallet signaliserer økt pessimisme rundt utviklingen i verdens største økonomi.