<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Luksusgigant øker utbytte – spår rekordresultat

Verdens største luksusselskap LVMH har besluttet å øke utbytte etter to år med rekordtall.

Publisert 26. jan. 2023 kl. 20.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord
Bernard Arnault, verdens rikeste person og styreleder i LVMH. Bloomberg

LVMH, der verdens rikeste person Bernard Arnault er største eier, øker utbyttet med 20 prosent etter å ha levert to år med bunnsolide resultater. Veksten har primært vært drevet av gode tall fra Louis Vuitton og Dior.

I 2022 endte resultatet på 14 milliarder euro, som er to milliarder mer enn i 2021. Omsetningen landet på 79 milliarder euro, opp 23 prosent fra fjoråret.

Arnault selv uttaler til Financial Times at han er komfortabel med utsiktene for året, og forventer nok en gang et sterkt resultat. Dette er til tross for usikkerhetene som foreligger i den globale økonomien. 

Det pekes spesielt på at store deler av Kina, som er et av selskapets primærmarkeder, har holdt stengt deler av året som følge av nye Covid-19-utbrudd. Dette forventer selskapet imidlertid at ikke vil vedvare i 2023.

Analytikere er uenig

Analytikere spår imidlertid en nedkjøling av luksussegmentet etter to år med vekst, der spesielt amerikanske og kinesiske konsumenter har vært de største driverne. De peker da på resesjonsfaren og høy inflasjon som hovedårsakene til negativ vekst.

LVMH

  • Europas største selskap målt etter markedsverdi.
  • Eier luksusvarer som Louis Vuitton, Dior, Tiffany, Moet og Hennessy.
  • Bernard Arnault er største eier, som ifølge Forbes er verdens rikeste person.
  • Har hovedkontor i Paris og har om lag 77 000 ansatte.

Veksten i de to seneste årene har gjort LVMH til det største selskapet i Europa målt etter markedsverdi. Samtidig har Arnault blitt verdens rikeste person ifølge Forbes, foran navn som Elon Musk og Jeff Bezos.

Finansdirektør Jean Jacques Guiony skriver videre at økonomien er vanskelig å forutse inn i det nye året, men at han tror selskapet vil fortsette å vokse. – Vi jobber kontinuerlig med å ruste oss slik at vi kan prestere godt i nedgangstider, uttaler han til Financial Times.

Ny rekord for Louis Vuitton

Markedsanalytiker i eToro Jakob Westh Christensen skriver at det som vanlig var avdelingene for mote- og skinnvarer, med selskaper som Louis Vuitto, Dior og Céline i spissen, som drev salget.

– Luksusgiganten avslørte at flaggskipmerket sitt, Louis Vuitton, nådde over 20 milliarder euro i salg for første gang, noe som representerer omtrent en fjerdedel av totale inntekter. Selskapet oppgir tradisjonelt sett ikke noen tall for sine merker. LVMH er det første europeiske selskapet som oversteg 400 milliarder euro i verdi. Det vil betale et utbytte på 12 euro per aksje til sine aksjonærer, to euro mer enn i 2021, skriver Christensen.