<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handelsbanken: Fredagens tall kan gi betydelige markedsbevegelser

Handelsbanken understreker at nye inflasjonstall fra USA kan gi betydelige markedsbevegelser dersom de utvikler seg i feil retning.

Publisert 27. jan. 2023 kl. 10.00
Oppdatert 27. jan. 2023 klokken 10.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
FØLGER MAKROBILDET I USA: Nils Kristian Knudsen, Sara Midtgaard og Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Ivan Kverme

Torsdagens meldte amerikanske statistikkmyndigheter at BNP-veksten i USA var 2,9 prosent på årsbasis i fjerde kvartal, mens det ifølge Trading Economics var ventet en annualisert BNP-vekst på 2,6 prosent. Dog gikk BNP-veksten tilbake fra tredje kvartal, da den landet 3,2 prosent. 

I løpet av torsdagen gikk Nasdaq opp 1,8 prosent, S&P 500 klatret 1,1 prosent mens 0,6 prosent. Noe av dette skyldes gårsdagens Tesla-rally, hvor aksjen gikk opp hele 11 prosent.

Følg med på PCE-deflatoren

«I alt endrer ikke tallene noe på forventningene til Fed neste uke. Det oppfattes å være hugd i stein at Fed trapper ned til en 25-punkts renteheving, og usikkerheten dreier seg mer om den videre rentesettingen. Her skal vi nettopp se opp for PCE-deflatoren for desember, Feds foretrukne mål på underliggende inflasjon, som publiseres i ettermiddag», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en rapport fra Handelsbanken.

Det er ventet at PCE-deflatoren vil komme inn noe svakere enn det Fed har lagt til grunn. Totalen er ventet ned fra 5,5 prosent i november til 5,0 prosent i desember, mens kjerne-PCE ventes til 4,4 prosent, etter 4,7 prosent i november.

Kan resultere i markedsbevegelser

Sjeføkonomen minner om at fedrepresentantene er inne i sin blackout-periode nå, og har dermed ikke muligheten til å korrigere kursen i markedet. Nøkkeltallene blir desto mer avgjørende.

«Eventuelle bekreftelser på at det underliggende prispresset avtar raskere enn antatt av Fed, vil bidra til å holde renteforventningene mer nede. Skulle markedet imidlertid få dagens inflasjonstall i motsatt retning av forventningene, må vi da også regne med betydelige markedsbevegelser», skriver Gonsholt Hov.