<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det smeller når Hindenburg angriper

Hindenburg Research anklager Indias rikeste mann for å drive med verdipapirsvindel, og har bedt om svar på 88 spørsmål. Håndteringen av denne striden er viktig for alles investeringer i India.  

Publisert 27. jan. 2023 kl. 17.09
Oppdatert 30. jan. 2023 klokken 08.01
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 667 ord
HAR HATT BEDRE DAGER: Styreformann Gautam Adani er Asias rikeste mann, og hovedeier for det indiske konglomeratet Adani Group med investeringer i kull, flyplasser. sement og media.  Foto: NTB

Hindenburg Research har fem ansatte og opererer ut fra New York-området. Selskapet ble startet av Nathan Anderson i 2017. Han har utdannelse fra University of Connecticut (UConn). Harry Markopolos, som prøvde å varsle SEC om Bernie Madoff, er hans forbilde. UConn er et godt statlig universitet med hovedcampus i Hartford. Byen var tidligere hovedkontor for østkystens brann og skadeforsikring. Nå er det helseforsikring som er størst. En som studerer finans på UConn har kort vei til forsikringsbransjen, men det er ikke en vanlig vei til analysejobber på Wall Street. Etter fullført utdanning arbeidet Anderson for Factset Research Systems, som samler inn estimater og selger informasjonen til investorer og meglerhus fordelt på selskap, sektor og land. Det er ingenting i denne bakgrunnen som gjør Anderson til en ekspert på å avsløre selskaper.

Likevel går han og hans lille team til angrep på nye selskaper flere ganger hvert kvartal. Det er oftest små selskaper som blir angrepet. Ikke denne gangen. Nå har Hindenburg gått til angrep på industri- konglomeratet Adani Group, som er kontrollert av Asias rikeste mann, Gautam Adani. Hindenburg ber  om å få svar på 88 spørsmål. Adani Group sier de vurderer hvilke juridiske skritt de skal ta mot Hindenburg, og Hindenburg sier at dersom de blir saksøkt så ønsker de tilgang på selskapets dokumenter.

Hindenburg sier at systemet er ødelagt når et konsern som Adani Group kan drive med økonomisk svindel i fullt dagslys. Adani Group lurer nok på hvor dette angrepet kommer fra. Har ikke Hindenburg Research vært i India før? Er det ikke slik India har gjort business de seneste 20 årene? Det er noen få indiske grupperinger som styrer det meste, og verdens største selskaper slipper ikke til selv om de heter Walmart eller Vodafone. India er som en superkonsentrert versjon av et oligarkvelde for noen få uten at Presidenten i landet skal ha halvparten av alt de karrer til seg.  

Etter å ha lest rapporten fra Hindenburg er det en bred sammensetning av anklager der Adani Group blir bedt om å forklare transaksjoner med nære slektninger og navngitte privatpersoner. Hindenburg spør hvorfor det var nødvendig med 6.025 transaksjoner mellom 578 datterselskaper og syv hovedselskaper i Adani Group i 2022. De spør hvorfor revisorene som signerer på regnskapene typisk er mellom 23 og 28 år og rett ut fra skolen. De spør også direkte om hvorfor selskapet ofte blir anklaget for eksportsvindel av handelsvarer som diamanter. 

Svindel som Adani Group gjør i private transaksjoner med handelsvarer har begrensede sideeffekkter. Problemene er derimot større ved at Adani Group blåser opp børsverdiene for selskapene ved å sette opp en ring av skallselskaper som har storhandlet i selskapets aksjer. Det er markedsmanipulasjon. Det kan kalles  - to paint the tape - en maler over det riktige prisbildet. Om det finnes selskaper som virkelig ønsker å holde investeringer på børsen skjult, vil de klare å holde seg skjult bak nominee konti i banker. Det ser ikke ut som Adani Group har prøvd å holde skjult hva de holder på med. Det krever store ressurser for å finne ut hvem som egentlig eier aksjene i et selskap. I Norge er det vel bare Equinor som tar den jobben ned i kjelleren i alle aksjedepoter i hele verden.

Store tunge amerikanske selskaper som Apple er på vei ut av Kina og inn i land som India. Det blir helt fantastisk for de største indiske selskapene og også de som får jobb der. Dess bedre de indiske selskapene oppfører seg overfor aksjonærer, dess mer penger vil strømme inn i landet.   

Forrige store bølge for indiske aksjer, startet med utviklingsmarkedsbølgen på starten av dette århundret. Da var indiske aksjer langt billigere enn aksjer i vestlige markeder. Alle vi som nå vurderer å kjøpe aksjefond for utviklingsmarkeder bør ta en ekstra sjekk på hvilke verdivurderinger de ulike markedene er priset til. For at den indiske børsen skal være en god investering bør den ikke være full av selskaper som er ledet av familier som kun ser på børsen som en kilde for å hente inn kapital med stive verdivurderinger.