<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffett og Gates' utbyttefavoritter

Mange investorer leter etter stødig, sikker avkastning i et usikkert marked. Her er Bill Gates' utbyttefavoritter.

Publisert 29. jan. 2023 kl. 10.54
Oppdatert 29. jan. 2023 klokken 10.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
UTBYTTER: Warren Buffett i Berkshire Hathaway og Bill Gates, milliardær og styreleder i Bill and Melinda Gates Foundation. Foto: Bloomberg

Bill Gates gir nå bort mesteparten av pengene sine gjennom sitt veldedige fond The Bill & Melinda Gates Foundation, men det betyr ikke at de ikke investerer pengene klokt – pengene må fortsette å strømme inn for at de kan deles ut dem som trenger det mest.

Her er tre av aksjene Gates-fondet er investert i som kan kjempe mot inflasjonen på grunn av utbyttene. 

Utbytteaksjer er en måte å diversifisere porteføljen på hvis man har jaktet vekstmuligheter over en lengre periode. De gir avkastning i form av utbytter selv når det er gode tider, dårlige tider og – kanskje mest aktuelt nå – i tider med høy inflasjon.

Warren Buffett liker også utbytteaksjer, og har blant annet Apple, Bank of America, Taiwan Semiconductor og Visa i sin utbytteportefølje. 

Waste Management

Waste Management arbeider i et essensielt område i ethvert samfunn: avfallshåndtering. Uansett hvor dårlig det går med økonomien må kommunene betale selskapet for å bli kvitt avfallet.

Det er her avfallshåndteringsgigant Waste Management kommer inn i bildet. Selskapet er et av de største aktørene i markedet og har en sterk posisjon.

Selskapet har en utbytteavkastning på 1,6 prosent og har økt utbyttet 20 år på rad. I fjor utbetalte selskapet nær 1 milliard dollar – 9,8 milliarder kroner – i utbytte til aksjonærene. Med fri kontantstrøm på 2,5 milliarder dollar i 2021 ser det heller ikke ut til at investorene trenger å bekymre seg for fremtidige utbytter.

Aksjen har steget nær 80 prosent siste 5 år. De første ni månedene i 2022 steg driftsinntektene med 11 prosent sammenlignet med året før. 

Caterpillar

Bygg og anlegg-mastodont Caterpillar er i stor grad avhengig av økonomien ellers fordi de bygger nye bygg. Det krever kapital og kjøpsvilje. 

Selskapet merker utfordringene i den globale forsyningskjeden, men Joe Bidens infrastrukturtiltak på 1.200 milliarder dollar drar i riktig retning. 

Caterpillar driver også med gruver og energi. Det gir eksponering mot råvarer som ofte gjør det godt i tider med høy inflasjon.

Selskapet annonserte en utbytteheving på 8 prosent i juni i fjor og kvartalsutbyttet er nå på 1,20 dollar pr. aksje. Det gir utbytteavkastning på 1,9 prosent og gjør også at selskapet har økt utbyttet 28 år på rad.

Siste fem år er aksjen opp 45 prosent. 

Walmart

Verdens største butikkjede har 4.700 butikker bare i USA og har økt både fortjeneste og markedsandel siden pandemien.

Walmart er kjent for å være en billigkjede og det gjør at kundene flokker til butikkene når prisene øker.

Utbyttet her har økt konsekvent i 49 år på rad. Årlig utbetaling er på 2,24 dollar pr. aksje og gir en utbytteavkastning på 1,5 prosent.

Aksjen koster nå 143,30 dollar pr. stykk. Det er ned fra 160,77 dollar som var toppen i april i fjor.