<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beste januar på tre år

S&P 500 har allerede steget 6 prosent siden nyttår. Tirsdag gjorde GM og UPS det særlig bra, mens McDonald's, Pfizer og Caterpillar slet.

  Publisert 31. jan. 2023 kl. 16.15
  Oppdatert 31. jan. 2023 klokken 16.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 385 ord
  2023 BLIR BRA: General Motors fikk et kraftig kursløft tirsdag, etter å ha meldt at også 2023 trolig blir et godt år for bilprodusenten. Foto: Bloomberg

  S&P 500 var tirsdag ettermiddag opp med 0,2 prosent, og den amerikanske børsindeksen har nå steget med 5 prosent siden nyttår. En bedre januar måned har vi ikke hatt siden 2019. Teknologitunge Nasdaq har fått en enda kraftigere rekyl, hele 9 prosent.

  Overraskende gode kvartalsrapporter bidro til at en del enkeltaksjer gjorde det særlig bra tirsdag. GM fikk et kursløft på 8 prosent, etter å ha lagt frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for fjerde kvartal. Bilprodusenten tror 2023 blir enda et godt år.

  UPS har en internasjonal transportvirksomhet, men nesten to tredeler av inntektene stammer fra USA. Mange regner derfor selskapets resultater som en indikator på netthandelen i verdens største økonomi. I fjerde kvartal var topplinjen på 27,1 milliarder dollar 1 milliard mindre enn konsensusestimatet, men inntjeningen overrasket likevel positivt. Aksjekursen steg med mer enn 4 prosent.

  Andre multinasjonale giganter slet derimot. Caterpillar, som blant annet lager maskiner for landbruket samt bygg- og anleggsektoren, var ved firetiden mer enn 5 prosent lavere. Inntjeningen på 3,86 dollar pr. aksje var 16 cent verre enn ventet, delvis som følge av valutaendringer.

  For McDonald's ble nedturen på 2 prosent. Hurtigmatkjeden slo analytikernes inntekts- og inntjeningsestimat for fjerde kvartal, og fortalte at antallet kunder øker. Toppsjefen advarte imidlertid at vedvarende inflasjon trolig vil fortsette å skape utfordringer i år.

  ExxonMobil var en utmerket investering i fjor, med en kursoppgang på mer enn 80 prosent. Tirsdag ettermiddag var kursen imidlertid nær uendret, selv om energigiganten meldte om overraskende inntekter og resultater i forrige kvartal.

  Så har du Pfizer. Tirsdag ettermiddag var aksjen så vidt ned, etter at legemiddelkonsernet anslo et omsetningsfall på opptil en tredel i år. Ledelsens store hodepine er at det selges langt færre coronavaksiner enn tidligere.

  Flittige økonomer og analytikere leser gjerne års- og kvartalsrapporter for å danne seg et bilde av hvordan de store selskapenes inntekter, volumer og kostnader utvikler seg. Dette gir i sin tur et bilde av verdensøkonomiens prisutvikling og aktivitet. Tirsdag belyste også ny makrostatistikk disse forholdene. Det ble blant annet kjent at USAs lønnskostnadsindeks i fjerde kvartal økte med rekordhøye 5,1 prosent på et år. Den kvartalsvise veksten var 1,0 prosent, noe som var 0,1 og 0,2 prosentpoeng mindre enn henholdsvis konsensusestimatet og tallet for tredje kvartal. Selv 1,0 prosent er trolig i høyeste laget for Fed, så denne rapporten skapte ytterligere usikkerhet rundt sentralbankens grep i år.