<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gautam Adani tapte gjev tittel etter sjokkrapport

Indiske Gautam Adani har sett formuen sin rase i verdi etter den mye omtalte Hindenburg-rapporten. Nå har han mistet tittelen som Asias rikeste.

    Publisert 1. feb. 2023 kl. 09.54
    Oppdatert 1. feb. 2023 klokken 13.48
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    TAPPES FOR PENGER: Gautam Adani besøkte tirsdag den israelske byen Haifa og hilste på statminister Benjamin Netanyahu – selv om det for tiden stormer rundt han. Hindenburg-rapporten nevnte han ikke. Foto: Bloomberg

    Hindenburg Research publiserte forrige uke en rapport om Adani Group, investeringsselskapet til forretningsmogulen Gautam Adani. Der peker de blant annet på skyhøy belåningsgrad, og hevder det er begått svindel og markedsmanipulasjon over flere tiår.

    Analysefirmaet er kjent for å finne svakheter i selskaper, påpeke dem og ta gevinst på shortposisjonen på veien nedover.

    Adani Group kaller anklagene grunnløse og nekter for å ha gjort noe i strid med loven. Likevel faller markedsverdien på flere av selskapene deres, og likedan formuen til Adani selv.

    Gautam Adani har gått fra en rangering som verdens tredje rikeste person, til en ellevte plass, ifølge Forbes sin liste. Hindenburg-rapporten er den direkte årsaken til fallet.

    Forbigått av annen inder

    Adani har nå en estimert formue på 90 milliarder dollar, og befinner seg én plass under sin indiske rival Mukesh Ambani, som har en formue på 90,7 milliarder dollar. Reliance Industries-grunnleggeren har dermed tatt over som Asias rikeste person.

    Så langt har de børsnoterte selskapene til Adani mistet over 80 milliarder dollar i verdi, skriver Bloomberg.

    Utenlandske investorer har så langt solgt unna 1,5 milliarder dollar verdt av indiske aksjer etter Hindenburg-rapporten. Adani-saken setter også søkelys på selskapsstyringen i India.

    Stuper 30 prosent

    Adani Enterprises, som tirsdag gjennomførte en emisjon på 2,5 milliarder dollar, har stupt over 30 prosent i handelen onsdag.

    – Det var en liten opptur i går etter at aksjesalget gikk gjennom, som på et tidspunkt virker usannsynlig, men nå har det svake markedssentimentet blitt synlig igjen etter bomben av en Hindenburg-rapport, sier markedsanalytiker Ambareesh Baliga ifølge Reuters.

    Baliga mener at børsfallet for Adanis selskaper viser at rapporten har gjort skade på investorenes tillit til mogulen. Adani Group sitt angrep på anklagene ser heller ikke ut til å ha overbevist mange.

    Et annet av Adanis selskaper, Ambuja Cements, er ned nær 20 prosent mens Adani Total Gas er ned 10 prosent, som er maksgrensen.