<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Megarekyl for Meta

En overraskende sterk kvartalsrapport løftet Facebook-eierens børsverdi med 19 prosent torsdag. Også Ferrari slo analytikernes forventinger, mens Electrolux skuffet stort.

Publisert 2. feb. 2023 kl. 22.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 310 ord
FORMUEN ØKER RASKT: Verdien av Mark Zuckerbergs Meta-aksjer er doblet i løpet av bare tre måneder. Foto: Bloomberg

Meta var torsdagens soleklare børsvinner i USA. Facebook-eierens aksjekurs var ved firetiden opp med mer enn 19 prosent, i kjølvannet av overraskende sterke inntekts- og brukertall for fjerde kvartal. Det hjalp dessuten at konsernet skal kjøpe tilbake egne aksjer for 40 milliarder dollar. Meta-kursen er nå mer enn doblet fra fjorårets bunn tidlig i november.

Også Ferrari var i nyhetene, og her ble kursløftet på nesten 6 prosent. Den italienske sportsbilprodusenten økte inntjeningen med 16 prosent på ett år, noe som var betydelig mer enn ventet. Ledelsen tror dessuten at 2023 blir enda bedre. Driftsresultatet før avskrivninger skal angivelig stige til 2,13–2,18 milliarder euro, fra 1,77 milliarder euro i fjor. Også et annet luksuskonsern, LVMH, meldte nylig om usedvanlig gode tider.

Mens den mest velstående delen av verdens befolkning fortsetter å fråtse i svindyre biler, håndvesker, klær og drikkevarer, avdekker Electrolux' seneste regnskap at de fleste av oss fremdeles sliter. Hvitevareprodusenten varslet at salgsvolumene ligger an til å falle i år, samtidig som høyere energi- og lønnskostnader skviser marginene. I fjerde kvartal endte selskapet opp med et underskudd på 1,92 milliarder svenske kroner, og aksjekursen var torsdag ettermiddag ned med 11 prosent.

I finanssektoren tjente Deutsche Bank nesten dobbelt så mye som ventet i fjerde kvartal. Aksjekursen var likevel ned med 4 prosent, trolig som følge av at topplinjen og bidraget fra investment banking-virksomheten skuffet. Utrolig nok er dagens Deutsche Bank-kurs nesten 60 prosent lavere enn nivået i november 1996.

For øvrig var investorenes fokus på pengepolitikken. Markedet har for lengst priset inn at de største sentralbankene fortsetter å heve sine styringsrenter. USAs Fed økte med et kvart prosentpoeng onsdag, og torsdag fulgte Den europeiske sentralbanken og Bank of England etter, begge med oppjusteringer på et halvt prosentpoeng. Alle de tre rentebeslutningene var som ventet. At Jerome Powell, Christine Lagarde og Andrew Bailey var overraskende «duete» i sine uttalelser bidro imidlertid til børsoppgang torsdag.