<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker roper varsko

I går leverte to av Danmarks største selskaper tall. Analytiker roper varsko om flere nedskrivninger. 

    Publisert 2. feb. 2023 kl. 18.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 256 ord
    I VINDEN: Slike vindparker bygges det mye av om dagen. Denne er utenfor Storbritannias kyst. Foto: Ørsted

    Med salg for hele 177 milliarder danske kroner og en salgsvekst på 26 prosent gjennom 2022 og de satt Novo Nordisk igjen med 56 milliarder danske kroner på bunnlinjen. 

    – Salget av fedmemedisiner har vært en viktig driver i 2022 med en salgsvekst på litt over 100% for de to preparatene Saxenda og Wegovy. Novo Nordisk forventer at deres salg av fedmepreparater vil nå opp til 25 milliarder danske kroner i 2025, og at bruttomarginen bare skal fortsette å øke, sier nordisk markedsanalytiker i eToro, Jakob Westh Christensen og fremhever at den solide utbytte utbetalingen fortsetter:

    – De fortsetter å betale ut et utbytte på 50% av inntjeningen, samtidig som de viderefører et tilbakekjøpsprogram som understøtter aksjekursen.

    Ørsted 

    Ørsted leverer også sterke resultater, med en 34 prosents økning i driftsresultatet fra året før. Det er imidlertid et tall som ikke er særlig imponerende, skal man tro Christensen i eToro.

    – Resultatet ligger i det nedre sjiktet av anslaget som ble offentliggjort i tredje kvartal. Særlig for offshore vindmølleparker er tallene lite imponerende, mye på grunn av kostnadsvekst og stigende renter. Til nå har det ført til en direkte nedskriving på 2,5 milliarder danske kroner, i tillegg til kraftig fall i verdsettelse på flere vindkraftprosjekter, sier Christensen og kommer med et varsko:

    – Det store spørsmålet er om det skjuler seg flere nedskrivinger i nærmeste fremtid. Ørsted har tidligere kommunisert en målsetting om å øke driftsresultatet fra offshore- og onshore-aktiviteter med 12 % årlig frem til 2027. Ledelsens prognoser for 2023 indikerer derimot en flat utvikling, som neppe var det investorene håpet på.