<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et lyspunkt blant alle skrekkprognoser

Amerikanske selskaper annonserte tilbakekjøp av egne aksjer for 132 milliarder dollar i januar. Analytikere er oppmuntret.

Publisert 3. feb. 2023 kl. 12.28
Oppdatert 3. feb. 2023 klokken 14.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord
TRO PÅ EGNE FERDIGHETER: Annonserte tilbakekjøp for 132 milliarder dollar er januarrekord på Wall Street. Foto: Bloomberg

Wall Street har fått en pangstart på 2023, og en av drivkreftene har vært at amerikanske selskaper i løpet av januar annonserte tilbakekjøp for rekordhøye 132 milliarder dollar. Dette er en tredobling fra januar i fjor og topper den tidligere rekorden fra 2021 med over 15 prosent, skriver Bloomberg, og viser til tall fra Birinyi Associates.

I en tid der Federal Reserve hever rentene og resesjonsrisikoen rår, kan de rekordhøye tilbakekjøpene bli sett på som en brutal anvendelse av kontanter, men for investorer som ser selskaper kutte i alt fra reiser til ansettelser kan det ifølge nyhetsbyrået også være en dose komfort blant alle skrekkprognosene.

Voldsomt Chevron-bidrag

– Det er spesielt oppmuntrende gitt de generelt dystre prognosene fra selskapenes toppledelser. Men sannheten vil komme for en dag ettersom vi vil følge nøye med på om selskapene følger opp og setter tilbakekjøpene ut i live. Gjør de det, lover det godt for markedet at dette ligger i bunnen, sier analysesjef Jeff Rubin i Birinyi.

Chevrons tilbakekjøpsprogram på 75 milliarder dollar utgjør riktignok mer enn halvparten av januarrekorden, men i årets første måned har samlede tilbakekjøp toppet «restbeløpet» på 57 milliarder dollar kun tre ganger tidligere. Oljekjempen fikk kritikk fra Det hvite hus, som mente pengene burde gå til å trappe opp produksjonen istedenfor å premiere aksjonærene.

En lov som skattlegger tilbakekjøp med 1 prosent trer i kraft senere i år.

Motvekt til pessimismen

Tilbakekjøpene utgjør enn så lenge en motvekt til pessimismen i markedet, og ifølge Bloomberg kan de ses på som en tillitserklæring fra styrer og toppledelser til sine egne selskaper. Trenden trosser også det som har skjedd i tidligere nedturer, da selskaper har hatt en tendens til å kutte i tilbakekjøpene.

Etter at resesjonsfrykten sendte S&P 500 inn i «bear market»-territorium i fjor (ned minst 20 prosent fra seneste topp), steppet selskapene opp med rekordhøye 1.260 milliarder dollar i annonserte tilbakekjøp.

Den tilsynelatende sterke viljen til å kjøpe tilbake egne aksjer er ifølge nyhetsbyrået én grunn til at AllianceBernstein-strateg Inigo Fraser Jenkins vegrer seg mot å bli for negativ til aksjer. 

«Selskaper var allerede før pandemien den største kilden til etterspørsel dette tiåret, og klart større enn investorer. Det er lite trolig at det eksepsjonelle tempoet i tilbakekjøpene vil holde seg oppe etterhvert som veksten bremser gjennom denne syklusen, men vi venter fremdeles robust aktivitet», skrev han i en rapport tidligere i år.