<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedturen fortsetter i Europa

Det begynner å komme positive økonomiske signaler fra eurosonen, men nå legger renteoppgang en demper på børsutviklingen.

  Publisert 6. feb. 2023 kl. 19.29
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 249 ord
  AKSJEKURSEN FALLER: Luksusprodusenten Richemont var blant de europeiske aksjene som gjorde det særlig dårlig mandag. Foto: Bloomberg

  Europas Stoxx 600-indeks var mandag ettermiddag ned med nesten 1 prosent, i kjølvannet av fredagens kraftige børsfall i USA. Teknologiaksjer gjorde det særlig dårlig, mens pilene pekte oppover for defensive helserelaterte aksjer. Samtidig økte rentene på europeiske statsobligasjoner.

  Paradoksalt er det tegn på at eurosonens økonomi utvikler seg bedre enn fryktet. I forrige uke viste en PMI-måling at aktiviteten i næringslivet økte i januar, for første gang på seks måneder. Mandag ble det dessuten kjent at den tyske industrien mottok overraskende mange ordrer i desember. Antallet steg med 3,2 prosent på en måned, som følge av høyere etterspørsel både i Tyskland og andre europeiske land.

  I USA viste en rapport før helgen at sysselsettingen utenfor landbruket er opp med rundt 2,8 millioner personer på et år. Bare halvparten av dette er imidlertid heltidsstillinger, og i den lukrative teknologisektoren krymper en rekke selskaper sin bemanning. Mandag meldte Dell at cirka fem prosent av medarbeiderne skal miste jobben, i påvente av verre tider. PC-produsentens aksjekurs var ved firetiden ned med godt over 3 prosent.

  Tyson Foods, verdens nest største produsent av dyreprotein, fikk et kursfall på mer enn 5 prosent. Både topp- og bunnlinjen ble langt verre enn ventet i forrige kvartal, hovedsakelig grunnet fallende storfekjøttpriser og svak etterspørsel for svinekjøtt. Tyson reduserte dessuten sin prognose for årets driftsmarginer.

  Senere i denne uken får vi  ferske kvartalsrapporter fra blant andre Disney, Dupont og PepsiCo . Basert på faktiske tall og analytikernes snittestimater blir S&P 500-selskapenes samlede inntjening 2,7 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2021.