<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Risikerer å bli kastet ut av Premier League

Manchester City er tiltalt for et hundretalls regelbrudd, deriblant Financial Fair Play. Ekspert spår nådeløs dom. 

Publisert 6. feb. 2023 kl. 16.35
Oppdatert 6. feb. 2023 klokken 16.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
MYE MOTGANG: For Manchester City og Erling Braut Haaland i det siste. Og enda verre kan det bli. foto: ntb

Premier League bekrefter mandag at Manchester City er tiltalt for en rekke regelbrudd, deriblant Financial Fair Play (FFP), og ramser opp det som skal være over hundre regelbrudd fra og med sesongen 2009/10 til og med sesongen 2017/18, melder flere britiske medier, deriblant Sky Sports.

Bruddene gjelder også regler i UEFAs klubblisensordning, samt Premier League-reglementet om lønnsomhet og bærekraft. Premier League har satt ned en uavhengig kommisjon som skal behandle saken.

Sponsoravtaler blåst opp?

Financial Fair Play er et regelverk som skal hindre europeiske storklubber å bruke mer penger enn de får inn på sponsoravtaler, men dokumenter fra Football Leaks – som her hjemme ble tilgjengeliggjort for VG av EIC-nettverket av tyske Der Spiegel, antydet imidlertid at klubber som Manchester City og PSG kunstig har blåst opp egne sponsoravtaler slik at de kunne bruke mer penger uten å bryte regelverket.

Bare én måned etter at saken ble publisert – i desember 2018 – startet ifølge avisen etterforskningen som ledet frem til dagens tiltale. City skal ifølge Premier League også ha brutt regler som krever at klubben må inkludere alle godtgjørelsene til en manager i kontrakten.

TILTALT: Manager Pep Guardiola og hans Manchester City har tapt uvant mange kamper i det siste. Nå risikerer klubben å bli kastet ut av Premier League. Foto: NTB

City forstår ikke

Manchester City selv stiller seg uforstående til tiltalen.

«Vi er overrasket over de påståtte bruddene på Premier League-reglementet, spesielt gitt det omfattende engasjementet og den enorme mengden av detaljert materiale som EPL har fått (English Premier League, red. anm.)», skriver klubben i en pressemelding.

City skriver videre at de ser fram til at den uavhengige kommisjonen skal gjennomgå saken, og ønsker det klubben kaller en upartisk vurdering av den omfattende samlingen av påståtte bevis.

«Vi ser frem til at denne saken legges vekk for en gang for alle», heter det videre.

Spår nådeløs dom

The Times skriver at Manchester City risikerer poengtrekk og i verste fall utestengelse fra Premier League.

Seksjonsleder i klubbstøtte for NFF og FFP-ekspert, Rune Nordhaug, hevder overfor VG at dommen kan bli nådeløs.

– Manchester City har brutt en ganske omfattende og lang rekke med regler, og det over flere år. Summen av alt dette ser ikke bra ut. Jeg tipper vi vil se en form for straff som sørger for at City blir satt på plass etter alle disse årene, sier han.