<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tirsdagens børsvinnere: BNP Paribas, BP og Baidu

Skuffende kvartalsrapporter og se ntralbanksjef Jerome Powells tale preget børsutviklingen tirsdag.

  Publisert 7. feb. 2023 kl. 16.05
  Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 16.09
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 302 ord
  MED REKORDHØYT OVERSKUDD: BP-aksjen var opp med nesten 6 prosent tirsdag ettermiddag. Foto: Bloomberg

  I Europa fikk vi tirsdag noe skuffende tall fra BNP Paribas. Den franske banken tjente 2,2 milliarder euro i fjerde kvartal, mens analytikerne hadde ventet 2,36 milliarder euro. På den positive siden skal det kjøpes tilbake flere aksjer, og dessuten ble målet for bunnlinjeveksten jekket opp til 9 prosent mellom 2022 og 2025. BNPs aksjekurs steg med 3 prosent.

  BP la frem et rekordhøyt overskudd for 2022, og her ble kursløftet på nesten 6 prosent. Den britiske energigiganten mer enn doblet lønnsomheten fra 2021 og slo såvidt konsensusestimatet. Konsernet skal også øke tilbakekjøpene av egne aksjer, og utbyttet ble hevet med 10 prosent.

  I USA fokuserte traderne hovedsakelig på sentralbanksjef Jerome Powells tale, som kunne gi signaler om USAs fremtidige pengepolitikk. En lokal Fed-sjef, Neel Kashkari, hadde tidligere på dagen fortalt at inflasjonskampen ennå ikke er over.

  For øvrig har noe mer enn halvparten av S&P 500-selskapene nå presentert sine rapporter for fjerde kvartal. Av disse har 69 prosent gjort det overraskende bra.

  Pinterest inngår ikke i indeksen, men det amerikanske nettselskapet skuffet stort mandag ettermiddag. Topplinjen på 877 millioner dollar var 9 millioner dollar verre enn ventet, og ledelsen tror omsetningen i første kvartal blir 1-3 prosent høyere enn året før. På forhånd hadde meglerhusene ventet en vekst på nesten 7 prosent. Pinterests aksjekurs var ved firetiden tirsdag ned med 6 prosent.

  Et annet nettselskap, kinesiske Baidu, gjorde det mye bedre. Børsverdien økte med 15 prosent, simpelt hen fordi ledelsen meldte at en kunstig intelligens-chatbot ved navn «Ernie Bot» skal lanseres.

  Tyson Foods var ute med tall allerede tidlig mandag, og tirsdag nedgraderte Goldman Sachs aksjen til «nøytral». Banken påpekte at verdens nest største produsent av dyreproteiner – hovedsakelig storfekjøtt, svinekjøtt og kylling – sliter med et betydelig marginpress. Tyson Foods-aksjen var tirsdag ettermiddag ned med ytterligere 2 prosent. Tapet i den seneste uken utgjør mer enn 8 prosent.