<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full fyr etter Qatar-rykter om kjempebud

Rykter om et kjempebud fra Qatar sender Manchester United-aksjen kraftig opp i New York. Men snubletrådene er flere.

Publisert 8. feb. 2023
Oppdatert 8. feb. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 613 ord
ER I SPILL: Potensielle kjøpere sirkler rundt Manchester United inn mot budfristen. Her jubler Bruno Fernandes for scoring i 2-1-seieren mot Manchester City i januar. Foto: NTB

Manchester United stiger kraftig i onsdagens førhandel på Wall Street etter et oppslag i Daily Mail om at en Qatar-basert investorgruppe vil by på den engelske fotballklubben i løpet av dager. Avisen baserer seg på ikke-navngitte kilder i saken som er gjengitt av Bloomberg og Reuters

Dagens eiere, den amerikanske Glazer-familien, gjorde United tilgjengelig for salg i november, og det er Raine Group som har fått i oppgave å håndtere salgsprosessen. Målet er å lande et salg innen utløpet av første kvartal, med en budfrist satt til medio februar. Prisantydningen skal ligge på 6-7 milliarder pund.

Samtaler før jul

The Athletic meldte i desember at Avram Glazer snakket med potensielle interessenter da han besøkte Qatar under fotball-VM. De qatarske investorenes identitet er ikke kjent, men ifølge den britiske avisen skal Emiren av Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, være en stor United-supporter.

PENGESTERK UNITED-SUPPORTER: Emiren av Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, sto på første rad da FIFA-president Gianni Infantino delte ut VM-pokalen til Lionel Messi etter Argentinas finaleseier over Frankrike. Foto: NTB

– De har betydelige midler tilgjengelig, og er seriøse. De anerkjenner at Manchester United er verdens største klubb, fotballens kronjuveler, og vil forsikre seg om at United kommer tilbake dit klubben hører hjemme. De er sterke i troen på at deres bud vil være det sterkeste, sier kildene, som også hevder at det vil skremme unna andre budgivere.   

Investorene er ifølge Daily Mail ikke interesserte i å ta en eierandel, og en fullstendig overtakelse skal være det eneste aktuelle. United-aksjen er drøye tre timer før børsåpning i New York onsdag opp 17-18 prosent.

Nytt stadion?

Et Qatar-oppkjøp vil selvfølgelig utstyre United-manager Erik ten Hag med et romslig transferbudsjett, men også sørge for rikelig med finansiering av en etterlengtet oppgradering av hjemmearenaen Old Trafford som knapt nok er rørt siden Glazer-familien overtok United for 790 millioner pund i et tungt lånefinansiert oppkjøp i 2005. 

Det kan være et alternativ å rive dagens anlegg og bygge nytt. Et slikt prosjekt estimeres å koste over 2 milliarder pund, men det er en prislapp som neppe skremmer qatarerne.

I tillegg kommer en nødvendig oppgradering av treningsanlegget Carrington.

Snubletråder

En potensiell snubletråd er Qatar Sports Investments-eierskapet i Paris Saint-Germain (PSG), ettersom ingen kan eie to klubber i samme turnering. Og United og PSG kan møtes i europeiske turneringer.

PENGESTERK UNITED-SUPPORTER: Jim Ratcliffe. Foto: NTB

Al Thani-familien, som altså emiren av Qatar er en del av, skal ha fått avslått et bud på én milliard pund for United i 2011 før den kjøpte 70 prosent av PSG.

Videre må et eventuelt oppkjøp godkjennes av Premier League, og bekymringene rundt Qatars omgang med menneskerettigheter vil – som under fotball-VM – utløse kritikk fra mange hold.

En av Qatar-investorenes sterkeste konkurrenter i budrunden om United vil bli Storbritannias rikeste, Jim Ratcliffe. Andre budgivere er også ventet, men Ineos-eieren var den første som offentlig meldte sin interesse for å kjøpe klubben han har støttet hele livet.