<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisøkninger og elendige utsikter

Fed-sjefens uttalelser har økt investorenes optimisme, men multinasjonale selskaper fortsetter å varsle om både prisøkninger og fallende etterspørsel i år.

Publisert 8. feb. 2023 kl. 18.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
MED DYSTER GUIDING: Maersk tror EBITDA kan falle med 70-80 prosent i år. Bloomberg

Pilene pekte generelt oppover i onsdagens europeiske aksjehandel. Londons FTSE 100-indeks steg til en ny rekord, og er nå opp med nesten 5 prosent på ett år. Også oljeaksjer gjorde det bra, hovedsakelig fordi Brentprisen igjen nærmer seg 85 dollar fatet. Generelt hjalp det at Jerome Powell under tirsdagens tale virket relativt «duete». Fed-sjefen advarte imidlertid at rentene kan komme til å stige mer enn markedet forventer, dersom inflasjonen ikke faller tilstrekketlig.

Et slikt scenario er langt ifra utenkelig, ettersom mange selskaper melder om ytterligere prisøkninger i år. Et eksempel er Akzo Nobel, som onsdag også la frem tall for fjerde kvartal. Driftsresultatet krympet med 40 prosent fra samme periode året før, hovedsakelig grunnet høyere produksjonskostnader. Lønnsomheten ble likevel bedre enn ventet, og malingsprodusentens aksjekurs steg med mer enn 3 prosent.

I Frankrike overrasket Société Générale positivt, men her sank aksjen nesten 5 prosent. Toppsjefen varslet at 2023 ligger an til å bli utfordrende, med betydelig høyere mislighold av lån.

Selv Maersk, et av verdens største containerrederier, snakket om langt verre utsikter for 2023. Faktisk spår ledelsen at EBITDA vil stupe til 8-11 milliarder dollar, fra nesten 37 milliarder dollar i fjor. I fjerde kvartal var nivået 6,5 milliarder dollar, 270 millioner dollar mindre enn ventet og 1,5 milliarder dollar lavere enn i samme periode året før. Aksjen var onsdag ettermiddag opp med mindre enn 1 prosent. Det danske selskapet regnes som et «barometer» for verdensøkonomiens utvikling.

Uber har mer vind i seilene. Omsetningen økte med 49 prosent i fjerde kvartal, og både topp- og bunnlinjen oversteg konsensusestimatet. Aksjekursen var ved firetiden rundt 3 prosent høyere.

Også et annet amerikansk selskap, Under Armour, banket analytikernes forventninger. I tillegg ble guidingen for hele regnskapsåret oppjustert. Aksjen var likevel ned med godt over 3 prosent.