<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye Qatar-rykter løfter United

Rykter om et Qatar-bud satte fyr på Manchester United-aksjen i forrige uke. Bloomberg hevder at et bud vil foreligge før fristen går ut denne uken, og aksjen stiger videre.

Publisert 13. feb. 2023
Oppdatert 13. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
I  MEDVIND: Alejandro Garnacho (t.v.) og Marcus Rashford feirer førstnevntes 2-0-mål i søndagens seier mot Leeds på Elland Road. Foto: NTB

Manchester United stiger rundt 3 prosent fra start på Wall Street etter et Bloomberg-oppslag om at Qatars statlige investeringsselskap Qatar Investment Authority (QIA) forbereder et bud på klubben innen utløpet av denne uken. Avisen baserer seg på ikke-navngitte kilder.

QIA skal ha med seg flere av Qatars rikeste familier på budet.

Dagens eiere, den amerikanske Glazer-familien, gjorde United tilgjengelig for salg i november, og det er Raine Group som har fått i oppgave å håndtere salgsprosessen. Målet er å lande et salg innen utløpet av første kvartal, med en budfrist satt til fredag denne uken.

Sportsekspert Adam Sommerfeld i Certus Capital har ifølge nyhetsbyrået estimert at ethvert bud må være over 4 milliarder pund (4,8 milliarder dollar) for å få tilslaget. Det vil i så fall gjøre United-avtalen til en av tidenes største for en sportsrelatert virksomhet.

Tok fyr i forrige uke

United-aksjen steg kraftig onsdag i forrige uke da Daily Mail skrev at en Qatar-basert investorgruppe ville komme med et kjempebud på den engelske fotballklubben «i løpet av dager.»

The Athletic meldte i desember at Avram Glazer snakket med potensielle interessenter da han besøkte Qatar under fotball-VM. Emiren av Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, være en stor United-supporter.

Daily Mail meldte at qatarerne ikke er interesserte i å ta en eierandel, og en fullstendig overtakelse skal være det eneste aktuelle.

Samme avis skriver for øvrig mandag at Elon Musk skal følge situasjonen rundt United nøye, og vurdere om det her ligger en investeringsmulighet han ikke kan gå glipp av. Tesla-gründeren overrasket da han i august i fjor skrev at han ønsket å kjøpe klubben. I etterkant avkreftet han kjøpet og sa han bare tullet.

Mulige snubletråder

En potensiell snubletråd for et eventuelt Qatar-bud på Manchester United er Qatar Sports Investments-eierskapet i Paris Saint-Germain (PSG), da ingen kan eie to klubber i samme turnering. Og United og PSG kan møtes i europeiske turneringer.

Al Thani-familien, som altså emiren av Qatar er en del av, skal ha fått avslått et bud på én milliard pund for United i 2011 før den kjøpte 70 prosent av PSG.

Videre må et eventuelt oppkjøp godkjennes av Premier League, og bekymringene rundt Qatars omgang med menneskerettigheter vil – som under fotball-VM – utløse kritikk fra mange hold.

En av Qatar-investorenes sterkeste konkurrenter i budrunden om United vil bli Storbritannias rikeste, Jim Ratcliffe. Andre budgivere er også ventet, men Ineos-eieren var den første som offentlig meldte sin interesse for å kjøpe klubben han har støttet hele livet.