<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffett dumper chipgigant

Warren Buffetts Berkshire Hathaway har kvittet seg med det meste av TSMC-aksjene, samtidig som de fortsetter å styrke posisjonen sin i Apple. 

    Publisert 15. feb. 2023 kl. 13.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 461 ord
    SELGER MED GEVINST: Warren Buffett gikk tungt i TSMC i november. Nå tre måneder etter selger han nesten hele beholdningen med over 300 millioner dollar i gevinst. Foto: Bloomberg

    Ifølge papirer sendt inn til det amerikanske finanstilsynet, SEC, har Berkshire redusert andelen sin i Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) betydelig. Berkshire kvittet seg med 86,2 prosent av aksjene, og satt ved månedsskiftet igjen med 8,3 millioner aksjer. 

    Nyheten om nedsalget kommer tre måneder etter at det ble kjent at konglomeratet hadde kjøpt aksjer i chipprodusenten for over 4,1 milliarder dollar. Noe som sendte aksjene til verdens største chipprodusent rett til himmels. 

    VERDENSLEDENDE: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) er verdens største produsent av avanserte halvledere, og sysselsetter nesten 65.000 ansatte i øystaten. Her TSMC-lokaler ved Central Taiwan Science Park i Taichung, Taiwan. Foto: Bloomberg

    Gevinst på over 300 mill.

    Nedsalget i chipgiganten kommer etter at taiwanerne i forrige måned varslet at inntektene i første kvartal sannsynligvis ville falle med 5 prosent på grunn av svakere etterspørsel etter elektronikk. Ledelsen forventer heller ikke at markedssituasjonen vil forbedre seg før andre halvår av året.

    Berkshire har ikke kommentert nedsalget, men har ifølge eksperter gjort en liten fortjeneste.

    – Berkshire tjente en liten fortjeneste på TSMC. Det var ikke en enorm, enorm seier for Berkshire, sier Cathy Seifert, analytiker hos CFRA Research. 

    Ifølge Seiferts beregninger kjøpte Berkshire aksjene for cirka 68,5 dollar, mens de ble solgt for rundt 74,5 dollar. Grovt regnet vil det gi «orakelet fra Omaha» en gevinst på nærmere 315 millioner dollar i løpet av tre måneder. 

    Ikke eneste som ble dumpet

    Det skjer ikke så ofte, men det er ikke første gang at Berkshire raskt går tilbake på en milliardinvestering i et selskap. I første kvartal i fjor solgte konglomeratet nesten hele andelen sin på 8,3 milliarder dollar i Verizon Communications, en post de bare hadde sittet på i et drøyt år, skriver Reuters. 

    Det er imidlertid ikke bare i TSMC at Buffet har dumpet aksjer. Berkshire kvittet seg også med 91,4 prosent av aksjene i US Bancorp, i tillegg reduserte de posisjonen sin i det New York-baserte banken BNY Mellon med 60 prosent. De to salgene skal ha frigjort nærmere 5,5 milliarder dollar for konglomeratet. 

    I tillegg reduserte Buffett og co posisjonen sin i flere amerikanske selskaper, som Chevron, Activision Blizzard og Kroger. 

    Øker i Apple

    En aksje som derimot «orakelet fra Omaha» derimot har økt posisjonen sin i er Apple. Berkshire kjøpte ytterligere 20,8 millioner aksjer i teknologiaksje for 3,2 milliarder dollar.

    Etter oppkjøpet sitter Buffett på 5,8 prosent av aksjene i verdens mest verdifulle selskap. 

    Apple som falt en del på børsen i løpet av 2022, er opp 22 prosent hittil i år. 

    Berkshire kjøpte også aksjer i den amerikanske byggematerialprodusenten Louisiana-Pacific for 84 millioner dollar.