<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full fart i reiselivet

I denne uken har både Avis Budget, Airbnb og Tripadvisor lagt frem overraskende sterke kvartalsrapporter og fått kraftige kursløft.

Publisert 15. feb. 2023 kl. 16.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
REISELIVET BLOMSTRER: Etterspørselen etter reiser øker, til tross for dyrere boliglån, økonomisk usikkerhet og høy inflasjon. Foto: Bloomberg

Det er liten tvil om at folk bruker mer penger på reiser og mindre på varekjøp, nå som de fleste land har avsluttet sine coronarelaterte nedstengninger. Mandag kom dette til syne i bilutleiefirmaet Avis Budgets overraskende høye inntekter i fjerde kvartal, og onsdag fulgte Airbnb etter med en uventet solid topp- og bunnlinje. Inntjeningen ble nesten det dobbelte av analytikernes snittestimat, og ved firetiden var markedsplassens aksjekurs opp med mer enn 11 prosent.

TripAdvisor tjener på den samme trenden. Nettselskapets aksjekurs steg med 2 prosent, som følge av at både inntektene, inntjeningen og kontantstrømmen slo forventningene i fjerde kvartal.

Også brikkeprodusenten Analog Devices la frem tall. Igjen overrasket både topp- og bunnlinjen positivt, og aksjen var onsdag ettermiddag opp med 5 prosent. I samme sektor sank Taiwan Semiconductor-kursen med 4 prosent, etter at det ble kjent at Berkshire Hathaway i fjerde kvartal dumpet 86 prosent av sine aksjer i konsernet.

Videre pekte pilene oppover for mat- og drikkevaregiganten Kraft Heinz. Dette er en typisk «defensiv» aksje, ettersom etterspørselen etter denne typen produkter neppe vil stupe i en eventuell resesjon. Ledelsens guiding for 2023 skuffet imidlertid. Årsakene var for det meste ikke knyttet til drifts- eller etterspørselsmessige forhold. Det dreide seg om endringer i pensjonsgoder, valutaendringer, samt at dette året vil ha en uke mindre enn fjoråret. Her steg aksjekursen med 1 prosent.

Biotekselskapet Biogen venter på sin side lavere omsetning i år, selv om inntjeningen i fjerde kvartal slo analytikernes estimater. Aksjen sank med 3 prosent.

På makrofronten kom det ny statistikk for detaljhandelen i USA i januar. Salget økte med 3 prosent fra desember, mens økonomene hadde sett for seg en vekst på 1,9 prosent. At amerikanerne fortsatt bruker mye penger skyldes hovedsakelig at arbeidsledigheten ennå er rekordlav, tross sentralbankens mange rentehevinger.