<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skuffende inflasjonstall skaper frykt

Også USAs produsentprisindeks steg overraskende mye i januar, og nå tror investorene at Feds rentehevinger blir større enn tidligere antatt.

Publisert 16. feb. 2023 kl. 19.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
ALT BLIR DYRERE: USAs produsentprisindeks steg med overraskende høye 0,7 prosent fra desember til januar. Foto: Bloomberg

Tidligere i år var «alle» overbevist om at raskt fallende inflasjon og bare beskjedne rentehevinger lå i kortene for 2023. Tirsdag ble det imidlertid kjent at USAs månedlige konsumprisvekst i januar økte til en syvmåneders topp på 0,5 prosent, og onsdag fikk vi vite at detaljhandelen steg med hele 3 prosent i samme måned. Samtidig holder arbeidsledigheten seg på ekstremt lave nivåer.

Torsdag kom det flere tegn på at Feds rentehevinger ikke fungerer fullt så raskt og godt som mange hadde håpet. Den amerikanske produsentprisindeksen la på seg 0,7 prosent i forrige måned, mens økonomene hadde ventet en økning på bare 0,4 prosent.

De nye makrotallene har skapt forventninger om at Fed vil skru opp styringsrenten betydelig mer enn tidligere antatt, og torsdagens haukete uttalelser fra Cleveland Fed-sjef Loretta Mester styrker inntrykket. Traderne i terminkontraktmarkedet regner det nå som 55 prosent sannsynlig at Fed funds-renten er minst 5,25 prosent i midten av juni, noe som for en måned siden bare ble ansett som 7 prosent trolig. I samme periode har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner klatret fra 3,50 til 3,87 prosent.

Høyere renter er isolert sett negativt for aksjer, mens solid detaljhandel og lav arbeidsledighet taler godt for næringslivets inntjening. Følgelig har vi hittil i år ennå ikke sett noen dramatiske børsfall. Ved firetiden torsdag var både S&P 500 og Nasdaq imidlertid ned med 1,3 prosent. De to indeksene er henholdsvis 8 og 16 prosent lavere enn for et år siden.

Tross energikrise og Ukraina-krigen går det langt bedre i Europa. Frankrikes CAC 40-indeks steg torsdag til en ny toppnotering, en dag etter at FTSE 100 hadde gjort det samme i London. En årsak er at inflasjonstallene i vår del av verden fremdeles faller overraskende mye. Blant annet sank Storbritannias årlige konsumprisvekst til 10,1 prosent i januar, mens økonomene hadde sett for seg 10,3 prosent.

Blant enkeltaksjene gjorde Commerzbank det bra. Det tyske finanskonsernet fortalte at årets bunnlinje ligger an til å bli godt over fjorårets, og inntjeningen i fjerde kvartal slo forventningene. Aksjen steg med mer enn 9 prosent.