<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Motvind i aksjemarkedet

Det blir stadig klarere at rentene må heves betydelig mer for å få bukt med inflasjonen. Dermed fortsetter fjorårets børsfall.

Publisert 17. feb. 2023 kl. 16.09
Oppdatert 17. feb. 2023 klokken 16.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
ALLES GUT? NEIN: Tysklands produsentprisindeks er opp med svimlende 17,8 prosent på et år. Foto: Bloomberg

Mange ble tatt på sengen av forrige måneds kraftige børsrekyl, men nå ser det ut til at dette bare var et «bear market rally». Det blir stadig klarere at større pengepolitiske innstramninger må til for å få bukt med inflasjonen, og dette skaper forventninger om økte renter og lavere inntjeningsvekst.

I denne uken fikk vi uventet høye konsum- og produsentprisindekser fra USA, og fredag kom det også overraskende inflasjonstall fra Tyskland. Landets årlige produsentprisvekst var hele 17,8 prosent i januar, mens økonomene hadde sett for seg 16,4 prosent. Husk at dette er en ledende indikator. Stilt overfor dyrere innsatsfaktorer må bedriftene enten ta til takke med lavere marginer eller jekke opp prisene. I det store bildet får man da enten fallende inntjening eller inflasjon og renteoppgang. Begge deler skaper motvind i aksjemarkedet.

Både inflasjonstallene, urovekkende PMI-målinger og denne månedens børsuro har bidratt til å svekke optimismen blant investorene. En spørreundersøkelse gjennomført av Evercore ISI viser at bare 31 prosent tror den neste børsbevegelsen på 10 prosent blir i riktig retning. Andelen har ikke vært lavere siden april i fjor.

Ikke overraskende pekte pilene nedover på både de amerikanske og europeiske børsene fredag ettermiddag. Ved firetiden hadde S&P 500 og Euro Stoxx 600 svekket seg med henholdsvis 0,8 og 0,3 prosent.

Nedturen ble langt mer dramatisk for Moderna. Legemiddelprodusentens aksjekurs stupte 6 prosent, som følge av at dens nye influensavaksine ikke gir like gode kliniske resultater som man hadde håpet.

AutoNation gjorde det derimot bra, med et kursløft på 9 prosent. Den amerikanske bilforhandleren har tilsynelatende håndtert redusert kjøpekraft blant husholdningene og renteoppgang relativt godt, og i fjerde kvartal ble både topp- og bunnlinjen betydelig bedre enn konsensusestimatene. Merk imidlertid at omsetningsveksten på 2 prosent er langt lavere enn USAs årlige inflasjon.

Også DoorDash, som leverer mat til folks hjem eller arbeidsplasser, dro inn uventet høye inntekter i fjorårets siste tre måneder. Underskuddet ble likevel mer enn dobbelt så stort som meglerhusene hadde spådd. Selskapets børsverdi var fredag ettermiddag rundt 2 prosent lavere.