<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror det verste er foran oss

Flere Wall Street-strateger drar i bremsen. JP Morgan tror første kvartal vil markere toppen for aksjemarkedet i 2023.

Publisert 20. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
PESSIMISTENE: Øker i antall på Wall Street. Foto: Bloomberg

Håpet om en kursendring fra Federal Reserve, gjenåpningen av Kina og en avtakende energikrise i Europa har løftet børsene så langt i 2023, men signaler om at inflasjonen i USA er i ferd med å bite seg fast tynger nå stemningen. Samtidig har uttalelser fra «Fed-haukene» gitt næring til frykten om at rentetoppen blir høyere enn tidligere ventet.

«Første kvartal vil trolig markere toppen for aksjer i år», skriver JP Morgan-strategene ifølge Bloomberg i et kundenotat.

Strategene, med Mislav Matejka i spissen, inntok en mer forsiktig holdning til aksjer mot slutten av fjoråret etter å ha vært positiv for det meste av 2022. De venter nå at børsrallyet ebber ut og viser til faresignaler som en tungt invertert rentekurve og lavere pengemengde i Europa og USA.

Flere pessimister

Ifølge JP Morgan-notatet er det fortsatt for tidlig å avskrive en resesjon, ettersom pengepolitikkens effekt på økonomien kan ha et etterslep på 1-2 år.

«Historisk bunner ikke aksjer ut før Fed har kommet langt med rentekuttene, og vi har heller aldri sett en bunn før Fed har avsluttet renteøkningene. Skaden har skjedd, og det store fallet er trolig fortsatt foran oss», heter det videre.

Nyhetsbyrået understreker at JP Morgan-strategene ikke er de eneste pessimistene på Wall Street. 

Morgan Stanley-strateg Michael Wilson skrev i et notat søndag at «bear market»-rallyet «har sklidd over i et spekulativt hysteri basert på et Fed-vendepunkt som ikke kommer.» I forrige uke skrev også Bank of America-strategene med Michael Hartnett i spissen at utsettelsen av USA-resesjonen vil tynge aksjer i andre halvår.