<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Krakkstrateg» har fått vann på mølla

Morgan Stanley-strateg Mike Wilson ser fortsatt S&P 500 i 3.000 i løpet av første halvår. – På tide å komme seg til «base camp», skriver han.

Publisert 21. feb. 2023
Oppdatert 21. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
PESSIMIST: Mike Wilson, sjefstrateg i Morgan Stanley. Foto: Bloomberg

Etter en sterk start på børsåret 2023 har stemningen surnet på verdens børser. Dette har gitt vann på mølla for Morgan Stanleys sjefstrateg Mike Wilson, kåret til verdens beste strateg av Institutional Investor for sin treffsikre spådom om fjorårets kraftige børsfall. 

«Risk/reward for aksjer er nå veldig lav, spesielt ettersom Federal Reserve er langt unna å avslutte sin stramme pengepolitikk, rentene er høyere langs hele kurven og inntjeningsforventningene fortsatt er 10–20 prosent for høye», skriver han ifølge Bloomberg i et notat.

– Dyreste på 16 år

«Det er på tide å vende tilbake til «base camp» før neste nedjustering av inntjeningen», fortsetter Wilson.

Håpet om en kursendring fra Fed, gjenåpningen av Kina og en energikrise på retur i Europa sørget for å løfte børsene i januar, men signaler om at inflasjonen i USA er i ferd med å bite seg fast har snudd stemningen. Samtidig har uttalelser fra «Fed-haukene» gitt næring til frykten om at rentetoppen blir høyere enn tidligere ventet.

«De seneste makrotallene antyder at økonomien kan unngå en resesjon, men fjerner også muligheten for at Fed endrer kurs. Dette lover ikke godt for aksjer ettersom de etter årets rally – målt i risikopremie – er på sitt dyreste siden 2007», heter det ifølge nyhetsbyrået videre i notatet.

Spår børskrakk

Wilson har vært negativ til aksjer en stund, men har etterhvert fått selskap av strateger i andre store Wall Street-banker. Senest mandag skrev JP Morgan-strateg Mislav Matejka at «første kvartal trolig vil markere toppen for aksjer i år». Bank of America-strateg Michael Hartnett ser på sin side S&P 500 i 3.800 innen 8. mars, noe som indikerer et fall på rundt 7 prosent fra dagens nivåer.

Morgan Stanley-strateg Wilson er langt mer pessimistisk, og tror – som i januar – at indeksen kan falle så lavt som 3.000 i løpet av første halvår. Det er 26 prosent ned fra fredagens sluttnotering.

«Dette er ganske langt fra konsensus akkurat nå, spesielt fordi aktive institusjonelle og private investorer er mer optimistiske enn de har vært på over et år», skriver han.