<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hodestups etter ny sjokkavsløring

I desember sa Credit Suisse-styreleder Axel Lehmann at kapitalflukten hadde stoppet opp. I samme kvartal tok kundene 120 milliarder dollar ut av banken.

    Publisert 21. feb. 2023 kl. 14.22
    Oppdatert 21. feb. 2023 klokken 15.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 387 ord
    HVA VISSTE HAN? Sveitsiske myndigheter sjekker ut uttalelser Credit Suisse-styreleder Axel Lehmann kom med til pressen i desember i fjor. Foto: Bloomberg

    Det sveitsiske finanstilsynet (Finma) har innledet en gjennomgang av Credit Suisse-styreleder Axel Lehmanns uttalelser til Financial Times og Bloomberg i desember om at kapitalflukten fra banken hadde stoppet helt opp, opplyser to kilder med kjennskap til saken til Reuters.

    Credit Suisse hadde i måneden før styreleder Lehmanns uttalelser stupt over 30 prosent, men dagen etter spratt aksjen opp over 9 prosent.

    Markedet tar ikke lett på nyheten, og sender aksjen ned 6,5 prosent til 2,59 sveitserfranc på Zürich-børsen tirsdag ettermiddag. På det laveste har den vært nede i 2,52 sveitserfranc, de laveste nivåene på over 30 år.

    I etterkant av Lehmanns uttalelser har regnskapene vist at kapitalflukten fortsatte med full styrke gjennom fjerde kvartal og summerte seg til over 120 milliarder dollar. Etterforskningen dreier seg derfor om i hvilken grad Credit Suisse-representanter, deriblant Lehmann, har snakket mot bedre vitende.

    Aksjen krakket i går – analytikerne roper kjøp og spår opptur på 50 prosent
    Aksjetipset tar i dag for seg solselskapet Otovo som i går stupte 18 prosent. Er dette en kjøpsmulighet? «Selskapet ble slått der det gjør mest vondt», var beskjeden fra Thomas Dowling Næss i SpareBank 1 Markets til Finansavisen i går. Carnegie og Fearnley Securities er ute med sine oppdaterte analyser i dag. DNB Markets tar opp dekning på aksjen igjen. Samtlige meglerhus anbefaler kjøp.

    Rett før kapitalinnhenting

    Det hører med til saken at styrelederen, som også hevdet at enkelte kunder hadde kommet tilbake til Credit Suisse, uttalte seg like før bankens livsviktige kapitalinnhenting på 4 milliarder dollar. Pengene skal gå til å gjennomføre en omorganisering av den fallerte sveitsiske storbanken som de siste årene vært involvert i en lang rekke skandaler som har gått hardt ut over både resultater og tillit. 

    Credit Suisse tapte blant annet 5,5 milliarder dollar etter Archegos-skandalen , og nye 10 milliarder dollar i verdikjedefinansiering etter at Greensill tok kvelden. I tillegg kommer blant annet en spionetterforskning mot tidligere ansatte, tvangsoppløste investeringsfond, en bølge av søksmål, samt en dom for hvitvasking av gevinster fra kokainhandel. Sistnevnte var den første dommen mot en sveitsisk storbank i en kriminalsak.

    – Et nytt, elendig kapittel

    Kapitalflukten fra Credit Suisse startet for alvor da ryktene begynte om å florere om at banken var på vei mot en konkurs og verdien på bankens «credit default swaps», en «konkursforsikring» for obligasjonseiere, skjøt i været i fjor høst.

    Luzerner Kantonalbank understreker overfor Reuters at styreleder Lehmanns uttalelser i desember ikke er under formell etterforskning, men at dette likevel er en ny smell for Credit Suisse.

    – Ble Axel Lehmann utilstrekkelig informert, eller glattet han bevisst over saken? Uansett er dette et nytt, elendig kapittel i historien om Credit Suisse, sier analytiker Daniel Bosshard.