<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse 13 aksjene vil knuse indeks

Utsiktene er vanskelige å spå, men de fleste ser en trøblete tid fremover for aksjemarkedet. Morningstar har likevel funnet sine beste vekstalternativer for 2023. 

Publisert 26. feb. 2023 kl. 12.08
Oppdatert 26. feb. 2023 klokken 12.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
OPPTUR: Vekstaksjer er muligens ikke det man først leter etter i dagens marked, men Morningstar har valgt sine favoritter. Foto: Bloomberg

Investorer verden over følger sentralbankenes – og kanskje aller mest Federal Reserves – avgjørelser med argusøyne. Feds mantra higher for longer harmonerer dårlig med avkasting i akjsemarkedet.

Likevel har finansgigant Morningstar nå plukket sine favoritter for 2023 i kategorien vekstaksjer.

Vekstaksjer har prestert bedre i 2023 etter å ha blitt rammet knallhardt på Wall Street i fjor. 

Nasdaq har steget over 8 prosent hittil i år, etter tegn på avtagende inflasjon forrige måned. Fredagens tall var imidlertid nedslående. Prisindeksen for personlig forbruk – som er sentralbankens foretrukne inflasjonsmål foran konsumprisindeksen – viste en høyere prisstigning enn forventet i januar.

«Nå ser det enda verre ut enn vi trodde», sa Lars Mouland, rente- og valutastrateg i Nordea Markets til Finansavisen etter tallene ble presentert.

Dow Jones er negativ for året, mens S&P 500 har steget 2 prosent.

Morningstar har plukket aksjer som minst har fire stjerners rating, en markedsverdi på 5 milliarder dollar eller mer og en totalavkasting på minst 4,5 prosent i år. 

Goldman Sachs nevnte nylig det nettbaserte reiseselskapet Booking Holdings som ha en sterk historie i marginutvidelse. Aksjene er opp rundt 20 prosent hittil i år.

Betalingsfirmaet Block passer også kriteriene. Aksjene steg litt fredag etter selskapet rapporterte om sterk vekst i bruttofortjeneste fjerde kvartal, selv om inntjeningen var lavere enn forventet.

Tech-gigantene Amazon og Microsoft er også med på listen. Begge selskapene har fått fire stjerner av Morningstar, og aksjene deres er henholdsvis opp 14 prosent og 6 prosent så langt i år.