<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sprikende verdsettelse av Manchester United

Rapporter tyder på at Manchester United kan bli solgt for opptil 7 milliarder dollar. Financial Times mener klubben kan være verdt langt mindre enn det.

  Publisert 26. feb. 2023 kl. 14.13
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 303 ord
  VANSKELIG PRIS: Financial Times verdsettelse av Manchester United er langt lavere enn prisen det spekuleres i. Her Alejandro Garnacho (t.v) og Marcus Rashford. Foto: Reuters

  I november ble det kjent at den engelske storklubben Manchester United var til salgs, da klubben gjennom en børsmelding meldte at det utforskes strategiske alternativer.

  Siden den gang har det vært spekulert i flere kjøpere og mulige verdsettelser av klubben, hvor både Sir Jim Ratcliffe og Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani formelt har meldt interesse for Manchester United.

  Ifølge Financial Times spekuleres det i at budene verdsetter klubben til mellom 6 og 7 milliarder dollar, tilsvarende opp til 73 milliarder kroner. Det vil i så fall knuse alle tidligere rekorder for en fotballklubb om Manchester United blir solgt for denne prisen.

  Beregner som avisen har gjort selv peker imidlertid på en langt lavere verdsettelse.

  En brøkdel

  Analyser gjort av Financial Times viser at mer tradisjonelle verdsettelsesmetoder som diskontert kontantstrømmodell, gir et verdiestimat på 1,6 milliarder dollar for Manchester United. Klubben som har aksjer notert på New York-børsen prises i dag til om lag 4,5 milliarder dollar.

  «Selv gjeldende verdsettelse, implisert av aksjekursen, vil kreve usannsynlig høy vekst i inntekter og resultater for å forsvares. Det faktum at Glazer-familien, som var blant de tidlige utenlandske investorene i engelsk toppfotball da de kjøpte United for 790 millioner pund tilbake i 2005, nå velger å selge underbygger at dette kan være toppen av markedet for slike eiendeler» skriver Financial Times.

  Ifølge avisen kan en multippelbasert verdsettelse være mer riktig for å prise fotballklubber. Da Chelsea ble solgt i fjor skjedde det til en pris tilsvarende fem ganger inntekt.

  Men selv her ender Financial Times med en pris for Manchester United på 4,3 milliarder dollar – fortsatt et stykke under prisen det spekuleres i.

  «Å bruke konvensjonelle verdsettelsesmetoder misser likevel en viktig faktor – nemlig at mulighetene til å eie virkelige globale sportsmerkevarer er ganske sjeldne. Endelig pris kan absolutt bli et resultat av rivalisering mellom ultrarike som ikke vil gå glipp av en slik mulighet», skriver avisen.