<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USAs finansminister: – Vi ønsker å frata Russland inntekter

Den amerikanske finansministeren Janet Yellen dro til Kyiv mandag.

    Publisert 27. feb. 2023 kl. 20.34
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 217 ord
    USAs finansminister Janet Yellen. Alex Brandon

    Tidligere sentralbanksjef Janet Yellen, som nå er finansminister, dro mandag på det som beskrives som en spontantur til den ukrainske hovedstaden Kyiv.

    Til Reuters uttaler Yellen at USA vil ta Ukrainas ønske om sanksjoner rettet mot Russlands atomenergi-sektor til etterretning. Samtidig sier hun at de er nødt til å vurdere konsekvensene dette kan få for USAs vestlige allierte.

    USA har allerede konfiskert en rekke omløpsmidler som Russland har brukt til å finansiere krigen og andre aktiviteter. Yellen påpeker dog at sanksjonering av den russiske sentralbanken er et større grep som krever nøye vurdering. Hun peker da spesielt på at det kan være juridiske utfordringer som foreligger når det er snakk om tilstrekkelig store summer.

    Russisk uran

    Den russiske atomenergi-sektoren har så langt ikke blitt direkte rammet av rekken av sanksjoner som vesten har pålagt Russland. Dette er spesielt fordi flere europeiske land, spesielt Frankrike, er avhengig av russisk uran.

    – Vi ønsker å frata Russland inntekter. Samtidig må vi tenke på konsekvensene det kan få for oss selv og våre allierte, sier Yellen.

     Yellen fortsetter med å si at USA har advart Kina om at dersom kinesiske myndigheter eller institusjoner hjelper Russland med å unngå amerikanske sanksjoner, vil dette få konsekvenser.

    – Vi kommer ikke til å tolerere at Kina hjelper Russland, avslutter finansministeren.