<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapte over 10 milliarder kroner

Den svenske betalingstjenesten Klarna fortsetter å tape store summer, men fjerde kvartal viste tegn til bedring.

Publisert 28. feb. 2023 kl. 15.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
SER MOT SOMMEREN: Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski har som mål om at selskapet skal gå i pluss til sommeren.  Foto: Bloomberg

Klarna fikk et underskudd på 10,5 milliarder svenske kroner i fjor, mot 6,6 milliarder kroner året før. Men til tross for at underskuddet for året økte avsluttet fintech-selskapet året med en noe mer optimistisk tone. 

I fjerde kvartal fikk selskapet et underskudd på 1,9 milliarder kroner, noe som var en klar forbedring fra samme periode året før da svenskene fikk 4,6 milliarder kroner i tap. Samtidig økte driftsinntektene med over 20 prosent.  

– Med brutto varevolum (GMV) opp 22 prosent år og år og fallende kreditttapsrater, har vi gjort betydelige fremskritt med vår nye strategi, og vi er på en solid vei mot lønnsomhet, sier konsernsjef Sebastian Siemiatkowski.

Klarna

(Mrd. SEK)4. kv./'224. kv./'2120222021
Driftsinntekter54,116,713,9
Kredittap−1,4−1,7−5,7−4,6
Nettoresultat−1,9−4,6−10,4−7,1

Sa opp 10 prosent

Ifølge CNBC har Klarna ikke klart å gå i overskudd gjennom et helt år siden 2018, og selskapet opplevde et forverret forretningsklima i fjor med stigende inflasjon og Russlands invasjon av Ukraina. Dette førte til at Klarna i mai måtte si opp 10 prosent av arbeidsstyrken, nærmere 700 stillinger, da de skulle ut i markedet for å hente penger. Klarna hadde som mål om å hente opptil 10 milliarder svenske kroner, for øvrig en transaksjon som var forventet få Klarnas verdsettelse til å falle kraftig. 

Det svenske betalingsselskapet endte med å hentet inn 8,2 milliarder norske kroner, og ble med det verdsatt til 68,5 milliarder kroner, ned fra en verdsettelsen på 470 milliarder kroner et år tidligere. Et verdifall på 85 prosent. 

I desember ble USA selskapets største marked, målt i omsetning, og sammen med Storbritannia står Statene når for mye av veksten til svenskene.

– USA og Storbritannia vokser i en svært høy hastighet og løfter opp den gjennomsnittlige veksttakten for hele selskapet, sier konsernsjefen til Reuters og legger til at selskapet har som mål å komme i pluss innen sommeren.