<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fintechgigant for første gang i pluss

For første gang i selskapets historie kunne tradingtjenesten Revolut presentere et overskudd. 

  Publisert 1. mars 2023 kl. 11.35
  Oppdatert 8. mars 2023 klokken 13.36
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 551 ord
  GIKK I OVERSKUDD: Fintechselskapet Revolut. Foto: Dreamstime

  – 2021 markerte en betydelig milepæl for selskapet, siden det var det første året vi ble lønnsomme. Denne sterke økonomiske ytelsen viser at Revolut effektivt har flyttet seg fra å være en oppstartsbedrift, som kun er fokusert på vekst, til «oppskalering» som ønsker å vokse lønnsomt, sier styreleder Martin Gilbert i Revolut.

  Onsdag kunne den britiske fintechselskapet legge frem årsresultatet for 2021(!!) og de kunne vise til et justert EBITDA på 100,3 millioner pund, rundt 1,25 milliarder kroner, mens resultatet etter skatt kom på 26,3 millioner pund. Dette var første gang det London-baserte selskapet kunne vise til et overskudd gjennom et helt år siden selskapet ble grunnlagt i 2015. I 2020 fikk selskapet et resultat etter skatt på minus 223,6 millioner pund, nesten 2,8 milliarder kroner. 

  FORNØYD: Adm. direktør Nikolay Storonsky i Revolut, er av russisk herkomst med sa opp statsborgerskapet sitt etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Foto: Bloomberg

  Omsetningen ble tredoblet fra 2020 til 2021 fra 220 millioner til 636 millioner pund. Og selv om regnskapet for 2022 ikke er klart ennå, kan likevel selskapet si allerede nå at inntektene økte med ytterligere 30 prosent, til over 850 millioner pund. 

  Doblet antall ansatte

  Ifølge finansdirektør Mikko Salovaara er overskuddet et resultat av selskapets diversifiserte virksomhet og grundig kostnadskontroll.

  – Det verste scenariet ville vært hvis Revolut ikke var bærekraftig eller hvis det ville kreve ekstern finansiering. Realiteten er at vi ikke trenger ekstern finansiering. Vi fortsetter å investere i virksomheten vår og tilbyr produkter som folk kan stole på, sier han til CNBC. 

  Også 2022 ble et godt år for selskapet, som fikk mer enn 9 millioner nye kunder i fjor, en økning på 54 prosent. I tillegg doblet også selskapet antall ansatte i løpet av fjoråret, og har i dag mer enn 6.000 ansatte. 

  Fremover i 2023 sikter Revolut seg inn mot nye markeder, blant annet New Zealand, Brasil, Mexico og India.

  Revolut

   
  (Mill. GBP)20212020
  Omsetning636,2219,9
  Driftsresultat59,1−205,5
  Resultat før skatt39,8−220,7
  Resultat etter skatt26,3−223,6

  Forsinket regnskap

  Resultatene til Revolut kommer i sterk kontrast til deres svenske rivaler i Klarna, som opplevde et forverret forretningsklima i fjor med stigende inflasjon og Russlands invasjon av Ukraina. Dette bidro til at svenskene endte opp med å tape over 10 milliarder svenske kroner i fjor, og selskapet har ikke gått i pluss siden 2018. 

  Men der hvor Klarna har mistet 85 prosent av verdien i selskapet, er Salovaara mer usikker på hva Revolut er verdt ettersom selskapet ikke har hentet penger siden 2021, men sier til CNBC at han har vanskeligheter med å tro at investorene vil være misfornøyde med selskapets prestasjoner. I 2021 ble for øvrig fintechselskapet verdsatt til 33 milliarder dollar. 

  Et sted hvor fintechselskapet derimot møter noen misfornøyde ansikter er hos britenes selskapsregister,  Companies House, etter at de leverte regnskapet for sent til fristen 31. desember. Revoluts revisorer, BDO, signerte regnskapene først i forrige måned etter at BDOs tidligere revisjon av Revoluts 2021-regnskap  ble ansett som «utilstrekkelig» av Financial Reporting Council (FRC), som regulerer revisorer og regnskapsførere i Storbritannia.  Ifølge FRC var risikoen for en uoppdaget vesentlig feilvurdering «uakseptabelt høy».