<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyt prispress demper optimismen

Rekordhøy europeisk kjerneinflasjon og lønnspress i USA bidro til å senke både obligasjoner og aksjer torsdag. Tesla var blant børstaperne.

Publisert 2. mars 2023 kl. 16.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
KJØPEKRAFTEN FORDUFTER: EUs årlige konsumprisvekst var overraskende høye 8,5 prosent i forrige måned. Foto: Bloomberg

Det er sørgelig klart at inflasjonen i både USA og Europa er vanskeligere å få bukt med enn det sentralbankene og investorene har trodd. Torsdag fikk vi enda en bekreftelse på dette. Det ble kjent at EUs kjerneinflasjon i februar steg til rekordhøye 5,6 prosent, i stedet for å holde seg på 5,3 prosent, slik økonomene hadde sett for seg. Den samlede konsumprisveksten sank fra 8,6 til 8,5 prosent, men også dette var 0,3 prosentpoeng mer enn ventet.

I USA var det nye tegn på at Fed innstramninger ennå ikke har hatt en særlig avkjølende effekt på arbeidsmarkedet. I forrige uke søkte bare 190.000 amerikanere om arbeidsledighetstrygd, mens konsensusestimatet var på 195.000. I tillegg økte lønnskostnad per produsert enhet med 3,2 prosent fra tredje til fjerde kvartal, dobbelt så mye som økonomene hadde spådd.

Markedet reagerte ved blant annet å heve de lange rentene, ettersom overraskende høy inflasjon og lønnspress trolig vil tvinge sentralbankene til å stramme inn mer enn tidligere antatt. Toårig amerikansk statsgjeld betalte torsdag ettermiddag hele 4,94 prosent, mer enn noen gang siden 2006.

Renteoppgangen la i sin tur en demper på utviklingen i aksjemarkedet, og ved firetiden var S&P 500 og Nasdaq ned med henholdsvis 0,3 og 0,6 prosent. Tesla gjorde det imidlertid langt verre. Kursfallet på godt over 5 prosent skyldtes onsdagens skuffende investordag. Deltagerne hadde blant annet håpet på spennende detaljer rundt kommende elbilmodeller, men det fikk de ikke.

Salesforce-aksjen fikk derimot en opptur på 12 prosent. Programvaregiganten slo analytikernes estimater med god margin i fjerde kvartal, og dessuten overrasket ledelsens «guiding» positivt. Som om ikke det var nok, skal tilbakekjøpene av egne aksjer trappes opp.