<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdensøkonomien kan vokse 7 prosent dersom lønnsforskjellene jevnes ut

Det vil gagne hele verden at menn og kvinner tjener likt, ifølge en ny rapport.

Publisert 6. mars 2023 kl. 13.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
FORSKJELLER: Det vil ta 132 år før menn og kvinner tjener like mye – om dagens tempo videreføres. Foto: Dreamstime

Moody's Analytics har forsøkt å regne på hva som blir konsekvensene av lik lønn mellom menn og kvinner.

Selv om det har vært mer fokus på problemet de siste årene, vil det i dagens tempo ta hele 132 år før menn og kvinner tjener like mye.

Verden har mye å tjene på jevne ut forskjellene, konkluderer forfatterne av rapporten:

«Å lukke gapet i arbeidsstyrkedeltakelse og kjønnsgapet i ledelsen i OECD-land kan øke den globale økonomiske aktiviteten med omtrent 7 prosent, eller rundt 7 billioner dollar i dagens dollar».

Økonomisk løft

Det økonomiske løftet vil komme som følge av at flere kvinner vil jobbe mer, og dermed øke produktiviteten i et land, skriver CNBC.

Rapporten har tatt utgangspunkt i lønnen til kvinner i OECD-land mellom 25 og 64 år, og er sammenlignet med lønnen til mennene i samme gruppe. Dersom lønnsforskjellen blir redusert i for eksempel India, som ikke er et OECD-land, vil det booste verdensøkonomien ytterligere.

Underrepresentert i lederstillinger

Kvinner investerer mer i egen utdanning, men har ifølge analyseselskapet en tendens til å lande stillinger på et lavere nivå enn menn. Ofte blir de ansatt i stillinger under deres utdanningsnivå, og tjener dermed mindre enn mennene.

I OECD-landene er det flere kvinner enn menn som har en mastergrad, men likevel er de underrepresenterte i mellomleder- og lederstillinger.

Rapporten peker også på at hovedansvaret for familien fortsatt ligger hos kvinnene, noe som blant annet kan lettes på ved tiltak som betalt foreldrepermisjon for fedre i flere land.